Mangoraja

Vi gjorde en härligt fräsch sallad till den grillade kycklingen som blev över! Som dressing slängde vi ihop lite Mangoraja som är en kall currysås.
Supergott till typ ALLT :D Vi har alltid en flaska av Rydbergs färdiga Mangoraja i kylen, detta receptet är dock ett nyttigare alternativ.


3 msk mango chutney
3 dl gräddfil
1 msk finhackad gräslök
1 msk curry
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja

Häll mango chutney och gräddfil i en skål. Kör gärna en liten stund med stavmixern om ni inte vill ha med de tuggiga mangobitarna. Hacka gräslöken och lägg över i skålen. Häll i curry, salt och gurkmeja. Rör om och låt stå kallt några timmar innan servering.

Utmaning

Vi har blivit utmanade av Kardemumma Gumman :D.
Detta går ut på att besvara frågorna, utmana utvalda bloggare samt lämna en kommentar hos dom, tala om att dom blivit utmanade och berätta för den som utmanade dig att du gjort utmaningen.



Vilken mat äter ni ofta?

Vi älskar mat, all mat! Tacos är ju dock något vi aldrig kan få för mycket av!! Och kyckling... det kan man variera i oändlighet.

När du är på kalas, är du den som sitter eller hjälper du till att duka av
?

Camilla: Javisst, självklart hjälper jag till att duka av.
Thomas: Eeeh... nej, det finns alltid någon annan som ställer upp ;)


Var sitter du helst när ni bloggar?

Vi sitter / ligger / hänger alltid i soffan när vi bloggar. Vi är kära i vår soffa.


Köper ni trisslotter ofta?

Camilla: Det händer... (när Thomas inte är med och handlar), annars får jag Triss från mamma vid högtider =D
Thomas: Eeeh... nej, det finns alltid någon annan som gör det ;) typ... hon som ligger brevid mig i soffan)

Vilken stad eller land har varit din bästa semester?
Camilla: Helt klart Barcelona! Storstad & shopping möter strand, bad och sol.
Vill gärna tillbaka ;) 
Thomas: Grekland har varit underbart... sol, stränder & uteserveringar är det jag eftersöker. Dock har maten alltid varit ganska torr, de verkar inte vara mycket för såser.


Tv kanal ni tittar mest på?

Vi tittar sällan på tv, blir mest filmer. Däremot har vi på tv:n i bakgrunden ibland och då är det mest komedierna på TV3 och Kanal 5 som gäller.


Då utmanar vi dessa personer/bloggar att svara på ovanstående frågor:
(försökte hitta några som inte fått utmaningen, hoppas vi lyckades :D 
Chez Sofia
Anna
Annelie


Sandwich Stracciatella

Aaah, nu är glasssäsongen igång också. :D 
Vi måste ju prova alla GB´s nya glassar så fort som möjligt..
Först ut blev Sandwich Stracciatella med krossad choklad.
Den smakade i princip likadant som vanliga Sandwichen och eftersom den är supergod så har vi inte så mycket annat att säga om denna.
Tyckte kanske att den krossade chokladen va lite för hård bara...


Film - My Best Friends Girl

Dustin har svårt att fånga sin drömtjej Alexis. För att få henne att inse hur bra han egentligen är ber han sin kompis Tank att bjuda ut Alexis på en riktigt, riktigt dålig dejt... vilket inte blir svårt då Tank är ett proffs på att vara en skitstövel :D

Filmen är en alldaglig komedi, känns som att denna typ av film gjorts flera gånger förut. Vi satt trots allt med ett leende på läpparna under större delen av filmen och den får betyg (1-10) 6.


Örtagårdspasta med grillad kyckling

Då var vi som sagt hemma igen och efter en skön dag i solen grillade vi lite kyckling & grönsaker och åt med örtagårdspasta. Pastan passar väldigt bra ihop med lax också!


4 pers
12-15 st "nystan" av fulllkorns-tagliatelle
1 burk Creme Bonjour Örtagård
½ dl mjölk
½ dl Minifraiche
1 st vitlöksklyfta
salt & peppar

Koka pastan enligt anvisningarna.
Smält osten sakta i en liten kastrull. Häll i mjölk, minifraiche och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. (blanda i lite maizena om såsen blir för tunn)
Häll över såsen i kastrullen med pasta och vänd runt.

Mini-semester!

Efter en tur till Skåne och Danmark är vi nu hemma i Stockholm igen, så snart är det dax för nya inlägg!
Vädret har varit riktigt härligt, det blev en hel del promenader och vi har fått en massa god mat. Här kommer lite höjdpunkter..



Skymning över Helsingborg
- bilden är tagen uppifrån Kärnan


På fantastiska Ebbas Fik kunde man köpa stooora choklad-
bollar i vanliga smaker men även med bananchoklad,
mintchoklad, apelsinchoklad & hallonchoklad.
Besök det annorlunda 50-tals cafét om ni ska till Helsingborg!


Soldyrkarna njuter på en uteservering i Danmark... :D


Vi fick tips om att besöka restaurangen Haket i Hbg och
det är vi glada att vi gjorde! GOD mat till bra priser och
mysig miljö, det kändes nästan som man var utomlands.


Vårsolen tog mer än vi trodde.... :P


Den här bilden paniktogs när vi insåg hur otroligt grym
maten var på Le Cardinal. Som ni ser hade vi redan börjat
äta hehe. Tyvärr blev det ingen bild på oxfilén som alla
andra beställde, för de åts upp i ett nafs. Otroligt mysig
restaurang och vi hade jättetrevligt på mammas födelsedag.
Krysskortsmenyn var toppen och maten klockren.


Var tvugnen att lägga upp bilden på de söta ankorna som
lekte vid Sjöstugan.. ser ut som han går på vattnet ;)  Kvack!

Asiatisk Barbecuekyckling

Denna smakrika kyckling blev det till middag igår. Vi tycker ju att det mesta vi gör är gott, men det här var verkligen super! ;)


4-5 pers

600 g bröstfiléer av majskyckling

1 ½ msk grillkrydda

2 ½ st vitlöksklyftor

½ st röd chilifrukt

1 ½ msk olivolja

1 st lime (saften, ca ½ dl)

½ dl vatten

½ kruka koriander


Sätt ugnen på 175 grader. Skär filéerna i 3 delar på längden.
Krydda med grillkrydda runt om. Skala och finhacka vitlöken.
Kärna ur och finhacka chilifrukten. Fräs vitlök och chilifrukt i oljan i en kastrull.
Ta av kastrullen från värmen, tillsätt lime och vatten.

Stek kycklingen, eller grilla i grillpanna, så att den får stekyta.
Lägg över den i en ugnssäker form och häll över vitlöks- och chilioljan.
Tillaga kycklingen i ugnen tills den är genomstekt, 8-12 minuter beroende på storlek.
Strö över koriander precis före servering. Vi serverade med rotsaker i ugn, recept hittar du här.


Potatis- och purjolöksoppa

Tänkte att soppa skulle passa bra idag när vi känner oss lite krassliga. Hittade recept på denna potatis- och purjolöksoppa. Riktig höjdare!


4 pers
300 g potatis 
0,5 st purjolök 
1 st hönsbuljongtärning
5 dl vatten 
3 dl valfri grädde (vi valde Milda Mat, Extra lätt 4%) 
150 g bacon  
salt & vitpeppar

Skala och skiva potatisen och purjolöken tunt. Låt koka mjuka med vattnet och buljongtärningen. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare i 5-7 minuter.
Mixa till en slät soppa med stavmixer eller kör i en matberedare.
Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om soppan bli för tjock.
Strimla baconet och lägg mellan hushållspapper i mikron på full effekt i ca 2 minuter eller stek knaprigt i en stekpanna. Strö baconbitarna över soppan
.

Pasta med vitlök och kassler

Här kommer ett lättlagat och mycket gott recept på en pastasås vi rörde ihop.
Hoppas ni haft en trevlig helg!


6 portioner
300 g kassler
1 pkt bacon
1/2 purjolök
1 röd paprika
8 små champinjoner
1 pkt Cantadouost med vitlökssmak
1 burk creme fraiche (gärna lätt)
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 dl mjölk
(ev. 1 liten pressad vitlöksklyfta)

Skär baconen i små bitar och stek tills de är knapriga. Lägg dem på hushållspapper och låt fettet rinna av. Skär champinjonerna i kvartar och stek i matfett. Skär kasslern och paprikan i små bitar. Strimla purjolöken och stek allt tillsammans med champinjonerna.
Lägg i ost, creme fraiche, matlagningsgrädde och mjölk. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vitlök.
Låt puttra i ca 10 minuter och servera med pasta och en god sallad.

Tacokryddad Kycklinglasagne

Efter en skön promenad i Hagaparken lagade vi en annorlunda lasagne till middag. Den innehöll kyckling, grönsaker och tacokrydda, riktigt gott!
Hade kanske behövts lite mer vätska bara..
Nu är det helg!!




4 pers
500 g kycklingfilé
1 st gul lök
1 st broccolibukett
1 st röd paprika
1-2 påsar tacokryddmix
1 ½ dl vatten
2 dl lättcreme fraiche
200 g philadelphia light
2 dl mjölk
12 st lasagneplattor
100 g riven ost
olja

Skär kycklingen, paprika och lök i strimlor. Dela broccolin i små bitar.
Bryn kycklingen ihop med grönsakerna och lite olja. Tillsätt kryddmix och vatten.
Rör i creme fraiche, färskost och mjölk. Koka upp.
Varva lasagneplattor och kycklingröra i smord ugnsform. Strö över riven ost.
45 minuter i ugnen på 175 grader.

Film - Lakeview Terrace

Filmen handlar om ett ungt par som just flyttat in i sitt drömboende i Kalifornien.
Där blir de trakasserade av en granne som ogillar deras blandäktenskap. Han är en sträng, ensamstående far och Los Angeles-polis som utsett sig själv till kvarterets vakthund..

Spännande film! En sån slags spänning som gör en nervös... och sånt kanske inte passar alla så det kan vara ganska obehagligt. Samuel L Jacksson gör sig bra i rollen som polis, där han inte blir älskvärd direkt ;-) Betyg (1-10) 6


Kolatårta

Den andra tårtan vi bakade till påsken var alltså en kolatårta! Barnsligt gott :P


Tårtbotten
4 st äggvitor
2 dl strösocker
175 g mald sötmandel
Kolakräm
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Garnering
2,5 dl vispgrädde
50 g choklad, ljus eller mörk

Sätt ugnen på 175°. Markera en cirkel med en diameter på 23 cm på ett bakplåtspapper.
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Blanda ner mandeln men rör inte för mycket. Bred ut smeten i en cirkel på bakplåtspapperet. Grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret till kolakrämen.
Koka den ca 15-20 min. Lägg en halv tesked på ett kallt kaffefat för att kolla att den inte är för tunn. Låt svalna, tillsätt vaniljsockret.
Bred smeten över tårtbottnen. Ställ svalt att kallna.


Vispa grädde och bred över tårtan.
Lägg chokladen en stund på ett lite varmare ställe. Obs: den ska inte smälta, bara bli lite över rumstemperatur. Hyvla med osthyvel chokladen direkt från kakan.

Påskdagen

Söndagen spenderade vi hemma hos oss med vänner.
Ni kan nog aldrig gissa vad vi gjorde..... jo, vi grillade!!
Undrar om man kan tröttna på sånt? Tror inte det!? :D
Oxfilén var hur som helst fantastiskt god och vi hade så mycket tillbehör så alla åt sig proppmätta. Trevligt!
Kvällen avslutade vi med att klämma ihop oss 7 pers i soffan och såg på film.


Här är all mat som blev över.. tur för oss, toppenlunch
OCH middag idag.


Påskafton

Det blev en trevlig middag på Påskafton hemma hos andra familjen. =D
Först åt vi massa sill, ägg och sånt. Sen blev det karré med Hasselbackspotatis och sås. Kvällen avslutades med den gooooda Kolatårtan som vi bakade.
Receptet kommer inom kort.


4 pers

Hasselbackspotatis
10-12 jämnstora potatisar
3-4 msk smör- och rapsolja
salt
ströbröd

Skala potatisen och skär av en bottenplatta så att den står stadigt.
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Ta hjälp av en träslev eller kanten på en skärbräda.
Ställ potatisen i en ugnssäker form med skivorna uppåt.
Pensla med smör- och rapsolja och ställ in i ugnen 225°C 45-55 minuter.
Fortsätt pensla med jämna mellanrum, strö på lite ströbröd mot slutet. Potatisen ska vara mjuk inuti och ha fin färg.


Mimosasallad

Igår var det Påskafton! :-)
Allt var redan fixat och klart och vi skulle bara ta med oss en mimosasallad. Här kommer receptet på en snabb och enkel variant.


1 ½ dl gräddfil
3 msk lättmajonnäs
1 konservburk cocktailblandning (ca 400 g)

Låt sockerlagen i cocktailblandningen rinna av.
Rör ihop gräddfil och majonnäs. Tillsätt frukten. Servera.
(Om man vill kan man smaksätta med vinäger och senap)

Långfredag

Gårdagen var fylld av massa myspys med hela familjen ute på landet.
Vi grillade, åt Mandeltårta & godis och spelade Buzz. =D
Kolla in bilden på påskpresenterna vi gjorde i torsdags också... ;-)


Thomas stod för grillningen hemma hos svärföräldrarna.


Camilla stod för solningen ;-) KLARBLÅ himmel.


Vi gjorde typ 30 st kycklingar mitt i natten på Skärtorsdagen.
Marsipan och marabou mjölkchoklad... Söta va!


Sen gjorde vi små paket som vi gav bort...

Mandeltårta med smörkräm

Härliga påsk! :-) Godis och godsaker i mängder... vi trivs.
Firar med ena familjen idag och den andra imorgon så vi har uppdraget att baka någonting till båda middagarna.
Först ut blir en mandeltårta med smörkräm, även kallad Oscar II´s tårta.
Den är ju gul så den passar fint påsken till ära! Supergod och uppskattad!


Mandeltårta med smörkräm
10-12 bitar
Mandelbottnar
150 g mandel
2 dl socker
5 st äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
1 dl mjölk eller grädde
1 dl socker
175 g smör
Garnering
mandelspån

Rita upp cirklar med 24 cm i diameter på två olika bakplåtspapper.
Mal mandeln i en matberedare. Knäck äggen och skilj gulor och vitor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ned sockret och sedan den malda mandeln.
Bred ut smeten jämnt, innanför de uppritade cirklarna.


Grädda en i taget, strax under mitten av ugnen i ca 22 min på 175 grader. Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper, dra bort bakplåtspappret från bottnen och låt svalna.


Nu till smörkrämen; rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull.
Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda tills den tjocknat. Tag sedan av kastrullen från plattan och låt smeten svalna något.
Tillsätt det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. 
Låt smörkrämen kallna och stelna i kylskåp. 


Bred ut hälften av krämen mellan de båda bottnarna och resten överst på tårtan. 
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. (sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln tills den blivit guldgul, ca 5 min)
Strö över det översta lagret smörkräm. (vi rev över lite choklad också..)
Låt stå kallt innan servering.

Film - Bedtime Stories

Just nu kan man se Bedtime Stories med Adam Sandler på bio. Där spelar han hotellvaktmästaren Skeeter Bronson som passar sina syskonbarn i en vecka. När det är natti-nattidags berättar han sagor för dem och plötsligt upptäcker han att berättelserna på något magiskt sätt blir sanna..

Detta var en underhållande film med en hel del skratt. Som alla Disneyfilmer var den väldigt varm och gullig! Absolut något att se med sina barn, men så mycket mer än så får man inte ut av den :) Betyg (1-10) 6


Kantarelldoftande fläskfilé i panna

Vi hade storslagna planer för denna Skärtorsdag. Vi skulle byta däck på bilen, storhandla mat, baka och gymma på SATS.. Hmm, vi har bara hunnit med att handla (?!) =D
Vet inte riktigt var dagen tog vägen men det var inte nådigt med folk på Maxi och Coop. Hittade dock både billig oxfilé och fläskfilé!!
...så det blev en kantarelldoftande fläskfilé till middag. GOTT!
Nu skall det bakas!



4 pers
400 g fläskfiléer

2 dl crème fraiche

1,5 msk Touch of Taste Kantarellfond

10 st körsbärstomater

½ msk timjan, grovhackad

50 gram kantareller, konserverade eller frysta


Skär fläskfilén i centimeter tjocka skivor. Krydda med salt o peppar,
stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.

Slå över crème fraiche, timjan och kantarellfond, rör om och låt småkoka i några minuter. Lägg i körsbärstomaterna (delade på hälften) precis innan servering. Vi hade fullkornsris och en avokado-gurksallad till.


Kycklingwok Med Chili Och Cashewnötter

Idag serverades det en hälso-wok hemma hos oss :-)
Gott och mycket fräscht!


1 st broccoli 
1 st röd paprika 
1 st gul lök
1 burk minimajs
1 st röd chilifrukt 
1 st vitlöksklyfta 
1,5 dl cashewnötter  
3 st kycklingfiléer 
1,5 msk olivolja 
1 tsk sesamolja  
½ pressad lime
salt  
 
½ lime, i klyftor 
250 gram fullkornsnudlar 

(soya)

Skär broccolin i bitar och skölj noggrant. Skär paprikan o löken i klyftor.
Finhacka chilin och vitlöken.

Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna.

Skär kycklingen i bitar och stek i olivolja tills den är nästan genomstekt.
Tillsätt grönsakerna, vitlök och chili.
Stek i ca 5 minuter till och kontrollera att kycklingen är genomstekt.

Tillsätt sesamolja, cashewnötter och krydda med salt.  Pressa över en halv lime.
Servera med en limeklyfta, fullkornsnudlar och ev. lite soya.


Lätt Potatissallad & Chorizo

Vi var helt enkelt tvungna att grilla idag igen, vi har ju faktiskt längtat hela vintern..
Idag blev det jättegod chorizo från Tyskland som vi köpte på Maxi. Potatissalladen slängde vi snabbt ihop och ställde kallt en stund innan servering.


2 pers
Lätt Potatissallad
6-8 kokta, kalla potatisar
4 tsk lätt eller fettfri majonäs
4 msk lättfil
2 tsk senap
ev. 2 tsk kapris
purjolök
salt & peppar

Skär potatisen i små bitar / tärningar.. Blanda majonäs, fil, senap och ev. kapris. Rör ner potatisen. Strimla purjolöken fint och strö över. Väljer du utan kapris så kan salladen behöva lite extra salt och peppar.

Söndagspizza

Vi har varit iväg hela dagen (det var dags för fotbollspremiär) och vi bestämde oss för att köpa med oss en kebabpizza hem att dela på...
Sååå gott med isbergssallad och blandad sås på!
Till efterrätt blev det en härlig fruktskål så vi blev mätta och belåtna idag med :-)



"Pastasallad" med grillad fläskkarré

Wohoo idag var det dags för vår premiärgrillning! Det blev chilimarinerad fläskkarré som serverades med något som mamma brukar göra, liknar potatissallad men görs med pasta istället för potatis. Gott gott gott och passar utmärkt till grillat!


4 pers
4 port fullkornspasta snäckor
1 ½ dl gräddfil
1 dl lättmajonäs
10 st rädisor
ca 20 skivor smörgåsgurka
salladskrydda, salt & peppar

Koka pastan och skölj sedan i kallt vatten tills det svalnar. Skiva rädisorna och dela sedan på mitten, hacka gurkskivorna. Blanda ihop pasta, rädisor och gurkan med gräddfilen och lättmajonäsen.
Smaka av med salt, peppar och rikligt med salladskrydda.

Film - Nätterna Vid Havet

Filmen handlar om två olyckliga personer som båda behöver komma bort från vardagen. De träffas i den lilla kuststaden Rodanthe där Adrienne tillfälligt arbetar på hotellet som Paul tar in på över en weekend.
De inleder en romans som förändrar livet för dem båda...

Richard Gere spelar här en sån typ av roll som vi gillar att se honom i! Det är en superfin, gammaldags romantisk film och gillar man sånt så kommer man garanterat att fälla en del tårar :-) Betyg (1-10) 7


Makaronipudding

Idag har vi städat och gjort iordning uteplatsen, så vi slängde ihop en makaronilåda som fick sköta sig själv i ugnen tills vi var klara :-) Det går snabbt att laga till och perfekt att ha i matlådan!


4 pers
Ingredienser
4 dl fullkornsmakaroner
1 st purjolök
1 msk matfett att steka i
200 g rökt skinka
Äggstanning
3 st ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl riven ost

Koka makaronerna. Skölj purjolöken, skiva den och dela sedan skivorna på mitten. Hetta upp en stekpanna och stek purjolöken några minuter i lite matfett. Strimla den rökta skinkan och låt det steka med purjolöken några minuter till. När makaronerna är klara, häll dem i stekpannan och rör runt. Häll över allt i en smord ugnsform.
Vispa lätt ihop ägg, mjölk, salt & peppar i en liten skål. Häll detta över makaroniröran och strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 200 grader tills äggstanningen stelnat.


Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0