Lakritskola

Tips till nyår!
Världens godaste lakritskolor á la Chokladfabriken.
Detta måste ni testa... fick en 10 utav 10 av familjen på julafton. :love:


60 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


Film - Avatar

Igår var vi och såg den storslagna filmen Avatar på bio, 3D såklart!

Marinsoldaten Jake Sully skickas till planeten Pandora för att med alla medel övertyga urbefolkningen att låta människan exploatera deras natur för att utvinna en ny energikälla. När Jake lär känna planeten och folket blir han mer och mer osäker på sitt uppdrag och tvingas välja sida.

Wow vilken upplevelse! Filmen var kanske lite förutsägbar men den var otroligt imponerande.. och VACKER. Grymt bra gjord med snygga effekter och vi hoppas att 3D är här för att stanna. Betyg (1-5) 4+


Saffransbullar

Nu luktar det gott i hela lägenheten! Istället för vanliga lussekatter bakade vi idag dessa saffransbullar med mandelmassa i.
Vi har redan ätit tre var hehe, otroligt goda!!
Nu åkte glöggen fram och snart är alla julklappar inslagna..
GOD JUL kära vänner, hoppas ni får en fantastisk julafton!



ca 30-40 st
Deg:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar!
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar. (Jag la dem direkt på bakplåtspapper denna gång, men eftersom fyllningen blir ganska tjock så blev några bullar lite glesa när fyllningen smälte i ugnen, så nästa gång testar jag nog att lägga dem i bullformar!). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.


Pepparkaksbuggare

Gud vad härligt det är med allt julbak. Det tar lite tid men det är roligt!
Här är en julig variant av farmors jitterbuggare, pepparkaka blandat med apelsinmaräng... supergott!


ca 25 stycken
250 g färdig pepparkaksdeg 
1 st äggvita 
1 dl strösocker 
rivet skal från ½ apelsin
 
Kavla ut degen på plastfolie till en platta ca 15x30 cm.
Vispa äggvita till hårt skum. Vispa i socker lite i taget till en marängsmet och vänd ner apelsinskal.


Bred ut marängsmeten över degplattan och rulla ihop den till en rulltårta.
Lägg den på en skärbräda och ställ i frysen 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 175°.


Skär rullen i skivor och lägg på bakpapper på plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kallna på plåten.

Köttbullar

Oj oj vad vi har rullat köttbullar idag.. det är lika bra att göra många när man ändå håller på.
Vi tycker om att frysa ner dem i små påsar så det är lätt att ta fram om man inte orkar fixa middag nån dag.
Kryddade med lite kryddpeppar i halva satsen, det blev lite juligare då!

2 st rostbröd
1 stor gul lök
2 dl grädde
2 st ägg
2 msk kalvfond
1000 g köttfärs
salt & peppar
grillkrydda
(kryddpeppar)

Skär bort kanterna på brödet och smula ner i en stor bunke. Häll i grädden och låt det svälla.
Hacka löken och fräs en stund i stekpannan.
Lägg i lök och ägg i bunken. Krydda efter smak.
Vänd ner köttfärsen blanda väl.
Rulla till köttbullar och stek i en stekpanna med smör.



Kolakakor Med Chokladbitar

Oooh de här goda kakorna borde ni testa någon gång när ni vill baka något snabbt. Går lika bra med blockchoklad som med Marabou, eller varför inte testa att ha i vit choklad! Nu ska vi baka lite till....



ca 20 st kakor
100 g rumstempererat margarin
0,75 dl socker
2 msk ljus sirap
50 g mörk choklad
50 g ljus choklad
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Värm ugnen till 175 grader.
Rör fett, socker och sirap till en porös smet.
Finhacka eller riv chokladen grovt.
Blanda ner den och bakpulvret i smeten. Tillsätt mjölet.
Rulla till bollar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper, ganska långt emellan (de flyter ut mycket).
Grädda ca 10 min. Låt svalna och njut!


Vinter-Stockholm

Snö, snö... snö överallt!
Äntligen.

Det är bara en vecka kvar till julafton.
Igår lagades julskinkan och i helgen skall vi fixa massa julgodis..
Tomtarna har hittat tillbaka från förrådet och julgranen är på plats.
Gatorna är vackert pyntade i stan och det är inte ens jobbigt att det är bäcksvart ute när man slutar jobbet just nu!

Dags för varm choklad. Välkommen kära vinter :)







Kycklingwraps Med Saffran Och Tomat

Det här är absolut någonting ni borde testa! Bjöds på detta hos en vän förra månaden och idag testade vi det hemma också... fantastiskt god smak på wrapsen!


6-8 wraps
1 paket tortillas
1 st grillad kyckling
1 burk creme fraiche saffran och tomat
1 st grön paprika
1 st röd paprika
1 gul lök




Rensa kycklingen och lägg i en skål. Strimla paprika och lök och fräs i en stekpanna.
Lägg i kycklingen och låt det steka med en liten stund. Blanda i creme fraichen och låt puttra upp.
Fördela ut röran i tortillabröden och lägg i en form. Strö över ost och in i ugnen ca 10 min på 175 grader.


Thaigryta

Det här är vad vi åt till middag igår! Vilket superbra recept. Gottigott!
Tack Matplatsen för all härlig inspiration :)


4-6 portioner
3 kycklingfiléer, skurna i tunna små skivor
1 röd paprika
1 gul lök
1 purjolök
smör att steka i
1 burk kokosmjölk
2 dl vispgrädde
1 hönsbuljongtärning
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
en skvätt soja
salt & peppar
1/2 lime (saften)
2 msk mango chutney
2 tsk sambal oelek


Stek kyckling och purjolök i smör. Tillsätt lök skuren i båtar och paprikan skuren i små bitar och låt fräsa med en stund. Häll på kokosmjölken och grädden och lös upp buljongtärningen i grytan.
Tillsätt tomatpuré, limesaft, soja, mangochutney, sambal oelek och pressade vitlöksklyftor. Låt puttra tills kycklingen är genomkokt och smaka sen av med salt & peppar.


Film - Upp

Disney Pixars nya animerade film, Upp, handlar om Carl Fredriksson, en pensionär vars dröm är att bygga ett hus på toppen av Paradisfallet. När han vid 78 års ålder tvingas flytta till ett pensionärshem så vägrar han och binder fast en massa ballonger genom skorstenen, så att han kan flyga sitt hus hela vägen dit! 
Det är bara det att Oskar, en scout som är på jakt efter en medalj, har råkat komma med på flygturen.

Filmen var bra! Färgglad, fin och annorlunda. Bra blandning mellan allvar och humor. Betyg (1-5) 3




Disney!! Gör en hel film med hunden så får den lätt en femma :)




Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0