Jordgubbssmoothie

Nu ska vi ha lite mysigt såhär på kvällskvisten! Vilken fin dag det var, vi har till och med solat på en parkbänk. Nu har det gjorts jordgubbssmoothies och vi har lagt oss till rätta i soffan.. ♥ Herregud va gott, det här skulle vi gärna dricka varje dag :P


2 dl vaniljyoghurt
1 dl mjölk
2 msk florsocker
0,5 l jordgubbar
is

Mixa jordgubbarna med sockret. Häll på mjölk och yoghurt och lägg i isbitar. Mixa tills allt är blandat, häll upp och njut!


Pastapanna

Detta är en stor favorit hemma hos oss, krämig och GOD :-)


4 port

400 g köttfärs
1 burk creme fraiche paprika & chili
2 ½ dl Milda extra mat 4 %
1 gul lök
8-10 färska champinjoner
1 liten burk majs
salt & peppar


fullkornspasta


Koka pastan al dente och låt rinna av. Hacka löken och skiva champinjonerna. Stek dessa hastigt i smöret och häll sedan ner färsen. Låt steka en stund. När färsen fått färg häller du i majs, creme fraiche och grädde. Smaka av med salt & peppar. Häll i pastan i pannan och blanda om. Matplatsen


Kyckling i jordnötssås

Det blev en supergod söndagsmiddag idag! Jordnötssåsen gick inte av för hackor.. bra smak och lagom syrligt! Inte riktigt som den man köper på restaurang dock, antar att det är för att detta är en betydligt lättare variant. :-)


4-6 pers
4 kycklingfiléer, ca 600 g
2 st äpplen
3 st vitlöksklyftor
2 dl salta jordnötter
2 tsk sambal oleak
4 msk jordnötssmör
rivet skal och saft av ½ lime
1 msk farinsocker
2 dl vatten
5 dl lätt matlagningsgrädde (7%)
2 st hönsbuljongtärningar
1 msk smör
½ tsk salt

Skär kycklingen i strimlor. Kärna ur och strimla äpplena. Skala och hacka vitlöken. Hacka nötterna. Vispa ihop nötter, sambal, jordnötssmör, lime, farin, vatten, grädde och smulad hönsbuljong i en gryta. Låt koka upp.
Bryn kycklingen, lite i taget i smör i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka några minuter. Smaksätt med salt. Fräs äpple och vitlök och rör ner i grytan.
Servera med kokt ris och wokgrönsaker.

Film - Gran Torino

Walt (Clint Eastwood) har precis blivit änkling och hans barn vill att han flyttar till ett äldreboende. Walt har väldigt svårt för alla "icke amerikaner" som flyttat in i kvarteret, främst asiaterna då han slogs mot dem i Koreakriget, men han vill ändå inte flytta ifrån sitt hus.
Den unga grannpojken Thao försöker en dag stjäla hans älskade bil, en Gran Torino från 1972. Det visar sig att ett "gäng" ligger bakom stölden och när Clintan blir lite av en beskyddare för Thao, blir han själv indragen i gängbråken.

Det här den andra filmen vi sett på kort tid som regisserats av Clint Eastwood och båda två har varit rikitgt bra!
Man sitter verkligen fastklistrad och vill bara se mer och mer.... Den här var sorglig, vacker och smårolig på samma gång. Den för betyg (1-10) 8.


Våffeldagen!

Vårfrudagen infaller den 25 mars varje år och är numera mer känd som våffeldagen, det vill säga den dag då man äter våfflor!  Detta har troligtvis uppkommit av att man sagt vårfrudagen slarvigt och VI GILLAR DET :D
Idag har nog alla fått njuta av detta hemma, men här kommer vårt recept..


Snabba vaniljvåfflor
4 ¾ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 msk strösocker

3 ägg, gula och vita separerade

2 ¼ dl mjölk

50 g osaltat smör, smält och avsvalnat

2 tsk vaniljsocker

Sikta ned mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en stor bunke.
Häll äggulor, mjölk, smör och vaniljsocker i en annan skål och blanda noggrant.
Häll ned mjölblandningen i mjölkblandningen och vispa tills allt är nätt och jämnt blandat - arbeta inte smeten i överkant. 
Lägg äggvitorna i en ren skål och vispa till hårt skum.
Vänd sedan försiktigt ned skummet i våffelsmeten med en träsked.

Skeda upp smeten i våffeljärnet, bred ut den i hörnen och stäng locket.
Grädda tills våfflan är frasig och gyllenbrun, 3-5 min.


Köttfärsbiffar med grönsakspuré

Idag har vi lagat goda biffar med grönsakspuré! :)
Blomkåls- och broccolipuré är ju mycket nyttigare än potatismos, man håller sig mätt längre och det är faktiskt otippat gott!



4 pers
Köttfärsbiffar
500 g nötfärs
1 riven morot
1 st gul lök
2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
smör att steka i

Blanda färsen med den rivna moroten, hackade löken, chilisås, vitlök och salt & peppar.
Forma 8 st avlånga biffar och stek dem i smöret.


Grönsakspuré
1 st blomkålshuvud
1 st broccolibukett
½ dl lätt creme fraiche
salt & vitpeppar

Dela blomkålshuvuet och broccolin i buketter och koka tills de blir mjuka, det tar cirka 5 minuter. Häll av det mesta vattnet, spara lite att mixa med.
Mixa grönsakerna med lite av kokspadet med mixerstav eller i mixer. Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

Köttfärsfyllda paprikor

Nu har vi ätit köttfärsfyllda paprikor till middag, riktigt gott och fräscht!
Man kan koka riset innan och blanda i köttfärsröran om man vill, men vi valde att servera riset separat. :-)
Använd gärna era egna favoritkryddor... (de här använde vi och det blev jättebra!)


4 pers
500 g köttförs
4 st stora paprikor i olika färger (alt. 8 små)
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
2-3 st soltorkade tomater
2 msk chilisås
2 tsk kalvfond
1 tsk oregano
1 tsk salladskrydda
1 tsk kebabkrydda
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärsen tillsammans med den hackade löken. Pressa i vitlöksklyftan, häll i krossade tomater, kalvfond och chilisåsen.
Smaka av med kryddorna och låt puttra ca 10-15 min. Skölj paprikorna och skär ett tunt lock som sparas. Kärna ur paprikorna och skär av en liten bit på botten så att de står rakt i ugnsformen. Fyll paprikorna med köttfärsröran och lägg på locket igen.
In i ugnen i ca 30 min. Koka riset och servera med en god sallad.

Krabbelurer

Härliga lördag! Vaknade upp och såg att Matplatsen hade gjort "Lurisar" till frukost. Blev sååå sugna, så det fick det bli! Det är som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka och smakar lite som munkar, kan det bli bättre?!


ca 10 stycken
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
5 msk strösocker
1 ägg
1 dl mjölk

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en liten skål. Vispa ihop ägg och strösocker fluffigt i en större skål. Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna.
Blanda ihop till en jämn smet, klicka ut i en stekpanna med smör i och stek på svag värme tills de fått fin färg.
Vänd ner krabbelurerna i strösocker och servera med vad ni vill - grädde & sylt, glass & frukt eller varför inte lite pancake syrup!

Mexikansk Kycklingpaj

Den här pajen fick förgylla vår fredagskväll, det är vår absoluta favoritpaj som ni absolut borde testa! Serveras med en god sallad, guacamole & tortillachips :P


Pajdeg
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör eller margarin
1 msk vatten
Fyllning
½ grillad kyckling
1 gul lök
5 st feferoni
10 st färska champinjoner
smör att steka i
150 g Philadelphiaost (light)
½ burk Chunky Salsa
2 dl riven ost
 

Sätt ugnen på 225°C. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda ca 10 min.

Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Bryn kyckling, lök och champinjoner. Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra i hop en stund. Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet. Häll över kycklingblandningen och toppa med den rivna osten. Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.


* * *
Nyttig guacamole
2 st avokado
½ burk kesella 1 %
1 vitlöksklyfta
salt & vitpeppar
lite pressad citron

Mosa avokadon väl med en gaffel, lägg i en skål. Blanda i kesellan och pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med lite pressad citron, salt & vitpeppar.


Film - Australia

Filmen handlar om Lady Sarah Ashley som kommer till Australien i slutet av
30-talet för att leta efter sin man som åkt dit för att sälja deras ranch.
När hon kommer fram finner hon mannen död och att hennes enda tillgång är en gigantisk boskapsranch.
Hon dras nu med på en svindlande resa med nya vänner och tillsammans försöker de rädda ranchen. Samtidigt drabbar andra världskriget Australien....

Filmen var inte som vi hade föreställt oss, men den var bra... och fin!
Romantisk, sorglig och ganska maffig! Förstår att den fått många priser.
Betyg (1-10) 7


Baguette med räkröra

Idag fixade vi till nybakade baguetter med en otroligt god och smakrik röra med räkor. Passade jättebra när vi inte direkt hade ork till att laga middag.. :)
Vi kryper ner i soffan och dricker te istället.
Idag blev det ju kallt igen, vad är det som händer egentligen?!


200 g skalade räkor
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 msk dill
1-2 tsk chilisås
2 st ägg
1 msk finhackad purjolök
lite citronsaft
salt & vitpeppar

Börja med att koka ägg och skala räkorna.
Blanda ihop majonäs, creme fraiche, chilisås, dill och lite citronsaft.
Strimla purjon, grovhacka ägg och räkor och lägg i röran.
Smaka av med salt & vitpeppar.
Fyll baguetten med sallad, avokado och röran, garnera med räkor!

Fläskkotlett med Coleslaw

Vilken underbar solskensdag vi haft! Är våren på väg kanske..? :)
Idag har vi lagat lite GI-mat till middag. Pinsamt att det krävs lite sol för att vi skall vilja laga nyttigare mat... *blink*
Nejdå, vi försöker alltid vara ganska duktiga och använder mycket lättprodukter i vår matlagning.  Men ÅH va vi gillar godsaker!


4 pers
Coleslaw
300 g vitkål
2-3 morötter
½ st purjolök
½ dl lättmajonäs
½ dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk pressad apelsin
salt & peppar

Stek kotletterna (kyckling eller kassler) i olivolja. Salta och peppra. Pensla med BBQ sås (eller marinera i förväg).
Strimla vitkålen. Skala och riv morötterna. Finstrimla purjon. Blanda i en skål tillsammans med resten av ingredienserna. Servera med kokta grönsaker t.ex broccoli.

Smoothie med melon & kiwi

Ikväll piggade vi upp oss lite med denna fräscha smoothie som vi hittade på Kryddburken förra veckan. GOTT och vitaminrikt!


4 port
½ honungsmelon
6 kiwi

Ta bort kärnorna ur melonen och skär i bitar.  Dela kiwisarna i halvor och gröp ur köttet med sked. Mixa allt med stavmixer eller i en blender.
It´s that easy!

Entrecote med potatisgratäng och bearnaisecreme

Då var det måndag igen... Vi lagade entrecote med potatisgratäng till söndagsmiddag. Riktigt mysig avslutning på veckan igår, nu är det nya tag! Bearnaisecremen blev oväntat bra, gott-gotti-gott-gott!


Potatisgratäng
10 potatisar
1 st gul lök
5 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar


Sätt ugnen på 225 grader.  Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
Varva potatis, lök och lite gräddblandning. Häll till sist över resten av blandningen så det täcker potatisen. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.


* * *
Bearnaisecreme

2 msk vinäger

1 msk hackad gul lök

1/2 tsk vitpeppar

1 tsk dragon

1/2 tsk salt

2 dl creme fraiche


Koka ihop vinäger, lök och alla kryddorna tills det är nästan torrt.
Ta kastrullen av plattan och rör ner creme fraichen.
Häll över i en skål och ställ i kylen fram till servering.


Film - The Passengers

Endast ett fåtal personer överlever den ödesdigra flygkraschen med Flight 117.. de befinner sig självklart i chock och man startar en stödgrupp för dessa överlevande. Där tas de omhand av psykologen Claire Summers som börjar ana oråd när passagerarna börjar försvinna och ena killen verkar ha fått en oförklarig förmåga.

Det var mycket vi inte förstod av filmen och väntade bara på att bitarna skulle falla på plats.. när de väl gjorde det så var reaktionen bara... Jaha? Var det inte mer än så??
Hade större förhoppningar men detta var alltså ingen toppfilm. Betyg (1-10) 5 -


Bläckfiskringar

Igår hittade vi bläckfiskringar när vi var ute på vår shoppingrunda.
Lagade till dem tillsammans med en snabb ta-vad-vi-har-hemma-sås och hade som tilltugg, smarrigt!


2 msk chilisås
1 msk majonäs
1 msk gräddfil

Blanda samman allt i en liten skål, smaka av med salt & vitpeppar.

Kalops

Denna härliga lördag bjöd på shopping, besök hos familjen och goood kalops.
Nu har vi varit över hos några kompisar och sett på Melodifestivalen!
Hoppas ni haft en trevlig helg ;)



500 g grytbitar
2 st lökar
15 st kryddpepparkorn
4 st lagerblad
4 morötter
ca 2 msk kalvfond
maizenamjöl
2 msk grädde
2 tsk soya
salt & peppar

Bryn köttet i en stekpanna så de får färg runtom. Häll i 1 dl vatten som får suga upp smakerna från köttet, lägg sen över allt i en stor gryta. Häll i tillräckligt med vatten så det täcker köttet. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad.
Dela lökarna i klyftor , skiva morötter och lägg i grytan. Häll i kalvfond.
Låt koka ca 2,5 timmar. Mot slutet häller du i maizena så såsen tjocknar.
Häll i grädde, soya och smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och eventuellt svartvinbärsgele eller lingon.

Köttfärslimpa

Idag lagade vi lite svensk husmanskost så vi skippade alla starka kryddor som vi annars är så förtjusta i :)
Köttfärslimpa med kokt potatis, kokta morötter, sås och lingonsylt. Mums!
Vi börjar längta riktigt mycket efter sommaren nu, eller.. vi kan nöja oss med våren också, så man kan börja grilla! Men det ser ut som vi får vänta ett bra tag till. Vitt, vitt... vitt, vitt, vitt så långt ögat kan nå på uteplatsen.


4 pers
Köttfärslimpa
500 g köttfärs
1 gul lök
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Sås
25 g smör
1,5 msk mjöl
3 dl vatten
2 msk lättgrädde
1 tsk soya
1/5 tsk kalvfond
sky från köttfärslimpan

Häll mjölken i en stor bunke, lägg i ströbröd  och låt stå och svälla ifred i 10 min.
Riv löken och lägg i bunken. Knäck i ägget och strö över salt och vitpeppar.
Blanda samman allt och lägg till sist i köttfärsen. Rör om väl.
Lägg i blandningen i en välsmord ugnsform och forma till en limpa.
In i ugnen ca 45 min på 200 grader.
Skala och koka potatis och morötter.
När köttfärslimpan börjar bli klar är det dags för såsen. Bryn smöret i en liten stekpanna tills det blivit riktigt, riktigt brunt.  (det skall nästan lukta bränt)
Rör i mjölet och vispa runt. Häll i vatten och vispa till en slät sås. 
Häll i grädde, soya, kalvfond och sky från köttfärslimpan.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Pastasås med chorizo

Efter en stressig dag i snöyran slängde vi ihop den här enkla pastasåsen.
Vi brukar göra den ibland när vi har ont om tid och det är jättegott om man gillar lite hetta! Nu ska vi dricka lite te och kolla på The Mentalist...



4-6 pers
3 st chorizokorvar
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st liten gul lök
1 burk minimajs
1 burk creme fraiche paprika/chili
1 burk mini creme fraiche

Skär chorizon i skivor, dela ytterligare på hälften och fräs i smör i stekpannan.
Skär paprika & lök i lika stora bitar som chorizon. Dela minimajsen i tre delar. 
Stek sedan grönsakerna tillsammans med korven tills allt fått fin färg.
Häll i creme fraichen och låt småputtra i ca 5 minuter.
Klart! Servera gärna med fullkornspasta.

Fläskfilé Sambal Oelek

Nu är det söndag igen och vi tänkte unna oss vedugnsbakad pizza från favvostället till middag... ;-)
Igår hade vi däremot besök av några vänner och lagade till denna otroligt goda rätt som gjort succé varje gång vi bjudit på den. Köttet blir väldigt mört och såsen är underbar!! Maten sköter sig själv i ugnen så det är perfekt som bjudmat när man inte har så mycket tid över. Vi gillar när det är lättlagat och enkelt..


4 pers
1 stor fläskfilé (eller fläskkotletter)

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

1/2 dl soja

1 msk sambal oelek

1-2 vitlöksklyftor

Putsa fläskfilén och lägg hela köttbiten i en ugnsfast form.  
Blanda ihop alla ingredienser och häll i formen. In i ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme. Mot slutet tog vi ut filén ur formen och skivade den. La tillbaka bitarna i såsen och ställde in formen i ugnen igen i några minuter. Servera med ris eller pressad potatis.


Film - Slumdog Millionaire

Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Bombays slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska tv-versionen av "Vem vill bli miljonär?". Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, ska veta de rätta svaren.
Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga kommer det fram en fascinerande historia om hans liv på gatorna tillsammans med sin bror.

Den här filmen, som fick 8 Oscars häromveckan, såg vi tillsammans med ett par kompisar. Början fick oss att misstro en aning, men när den väl kom igång så förstår vi varför det varit så mycket uppståndelse kring den, den var riktigt bra. Den var intressant och man fick se en annan del av världen, en fattagare del. Vi ger den betyg (1-10) 7


Lasagne

Åååh ikväll har vi lagat lasagne! Gott gott gott, vet inte varför vi inte gör detta oftare? :-) Så här blev vår variant...


4-6 pers
Köttfärsröra
12 st lasagneplattor/fullkorn
500 g köttfärs
salt & peppar
500 g passerade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk tacokrydda
1 tsk oregano
1 tsk salladskrydda
1 st aubergine
1 st gul lök
(1 dl riven ost)
Sås
2 msk smör
4 msk mjöl
7 dl mjölk
riven muskotnöt
salt & vitpeppar

Stek köttfärsen och salta och peppra lite. Skär auberginen i skivor och dela på hälften, hacka löken. Lägg i lök & augergine i stekpannan och låt fräsa med en stund.
Häll på passerade tomater och pressa i vitlöken. Krydda med tacokrydda, oregano och salladskrydda. Låt puttra på låg värme och börja med såsen.
Smält smöret och vispa i mjölet. Blanda i mjölken och låt koka upp under omrörning tills det tjocknat. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.Varva lasagneplattor, köttfärsröra och lite sås i tre lager i en ugnsfast form. Avsluta med plattor och häll över mycket sås. (valfritt= strö över 1 dl riven ost)
In i ugnen ca 30 min på 225 grader, servera med en god sallad.

Kokoskyckling

Hittade ett frestande recept i Victorias arkiv igår så det blev Kokoskyckling till söndagsmiddag! Smarrigt som tusan..



4 port

3 kycklingfiléer
2 gula lökar
1 röd pepparfrukt
1 röd paprika
1 burk (400g) kokosmjölk
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
1 hönsbuljongtärning
1mks vetemjöl
2 dl matlagningsyoghurt
cayennepeppar
(ev. lite färsk broccoli)


Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i smöret. Salta & peppra.
Skala och klyfta löken. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten och paprikan.
Lägg i detta i stekpannan och låt fräsa med en stund. Häll i kokosmjölken och smaksätt med ingefäran, gurkmejan och buljongtärningen. (lägg ev. i broccolin)
Rör ut mjölet i yoghurten och rör ner detta i grytan.
Låt koka några minuter och smaka av med salt, peppar och lite cayennepeppar.


Film - The Day The Earth Stood Still

Denna filmen är en remake av klassikern med samma namn från 1951.
"För att rädda vår planet finns det bara en lösning...
att utplåna den mänskliga rasen helt!
Utomjordingen Klaatu kommer till jorden med ett uppdrag; att rädda världen från människans angrepp och förstörelse."

Beskrivningen känns tråkig och då en av oss inte är särskilt förtjust i katastrof-filmer så hade vi inte särskilt höga förväntningar. Men den var faktiskt helt ok. Spännande... och Keanu Reeves gör sig bra i rollen. Betyg (1-10) 6


Omelett med chorizo

Idag vaknade vi upp med omelett i tankarna. Vi kollade igenom kylen och det slutade med en härlig frukost/lunch! Det här var en riktigt bra start på söndagen...


6 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
2 chorizo

1-2 tomater

3 st soltorkade tomater

salt, peppar & basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop äggen med mjölken och lite salt & peppar.
Skiva chorizon och tomaten. Grovhacka de soltorkade tomaterna.
Värm en stekpanna med lite smör och häll i smeten.
Stek gärna chorizon innan, eller under tiden i en annan panna.
Lägg osten, chorizon, soltorkade tomater och tomater ovanpå omeletten.
Ställ in pannan i ugnen i ca 3 minuter om du har en ugnsfast stekpanna.
Garnera med lite basilika.



Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0