Fläskytterfilé Sambal Oelek

Favorit i repris...
Det här är bland det godaste vi vet. Passar utmärkt till helgen.
Denna gången serverades det ungsbakade rotfrukter till men det är lika gott med ris eller pressad potatis.


4 pers
1 stor fläskytterfilé (fläskfilé eller fläskkotletter)
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1/2 dl soja
1 msk sambal oelek
1-2 vitlöksklyftor

Putsa fläskfilén och lägg hela köttbiten i en ugnsfast form.  
Blanda ihop alla ingredienser och häll i formen. In i ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme. Mot slutet tog vi ut filén ur formen och skivade den. La tillbaka bitarna i såsen och ställde in formen i ugnen igen i några minuter. Om man använder lättvarianter på grädde/creme fraichen som vi gjorde bör man vara lite sparsam på sambal, soy


Tonfiskröra

Kvällsmys... Vi köpte nybakade baguetter och gjorde tonfiskröra till middag idag. Det här blir verkligen riktigt gott!


1 burk tonfisk i olja
1,5 msk finstrimlad purjolök
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 st ägg
1 msk finhackad dill
salt & vitpeppar
(lite citronsaft)

Koka äggen ca 8 min, tills de är hårdkokta.
Blanda ihop tonfisk, majonäs, creme fraiche, dill och lite citronsaft.
Strimla purjon, grovhacka äggen och lägg i röran.
Smaka av med salt & vitpeppar.
Fyll baguetten med sallad, avokado och röran!

Rotfruktsgratäng

Gratänger går alltid hem hos oss. Helst potatisgratäng med massa grädde men den här rotfruktsvarianten är toppen om man vill ha ett nyttigare alternativ... Smakade lika gott som den doftade och här serverades den med helgrillad rostbiff!


4 pers
6 st potatisar
2 st morötter  
2 st palsternackor 
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar  
2 st vitlöksklyftor 
2 dl riven ost (mager 17 %) 
2,5 dl matlagningsgrädde (7 %) 

Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Koka grönsakerna i vatten ca 5 minuter.
Häll av vattnet.
Rör försiktigt i salt, peppar, pressad vitlök och hälften av osten i rotsaksblandningen.
Fördela rotsaksblandningen i en smord ugnssäker form.
Häll över grädden och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.



Film - Knowing

En skolklass begraver en tidskapsel på skolgården år 1959. Alla elever ritar olika saker på var sitt papper, men ena flickan som tycks höra inre röster, skriver i stället ner en massa tal på sitt ark. 50 år senare tas kapseln upp, och en college-läraren försöker ensam att tyda detta ark. Han inser snart att siffrorna alla är datum för stora olyckor - inträffade och kommande...

Filmen hade en intressant handling och det var en bra action/thriller.
Till en början verkade den vara lika bra och underhållande som vi trodde att den skulle vara, MEN.. Efter drygt halva filmen så spårade den ur och vi blev ruggigt besvikna, den dalade totalt. Betyg (1-5) 3


Blandsallad

Ännu en härlig sallad på menyn! Den blev dock lite väl rörig, det blir lätt så när vi båda vill vara med och bestämma innehållet.
Vi började med att gratinera champinjoner och sen gjorde vi en stor skål med vitlökspasta, grillad kyckling, sallad, oliver, parmaskinka, fetaost, krutonger och massa massa mer..... hehe, blev lite för mycket kanske men det var GOTT.

Nu längtar vi till helgen!! Imorgon blir det Grillbuffé.


Grillade Hamburgare

Grillen sattes igång igår igen! Vi gjorde egna hamburgare & dressing och till det serverade vi helgrillade rödlökar och BBQ grillade majskolvar. Mycket smarrig måltid :D


4 stora eller 8 små hamburgare
Burgare

400 gram nötfärs

200 gram fläskfärs

3 msk vetemjöl

1 msk lökpulver

1,5 msk hickorykryddad grillmarinad

½ st gul lök

Dressing

3 msk bostongurka

3 msk ketchup

1 dl lättmajonnäs

3 msk senap

Riv löken fint. Blanda nöt- och fläskfärs med lök och hickorykryddad grillmarinad i en skål. Tillsätt vetemjölet som gör färsen klistrig och lite seg.
Salta och peppra med vitpeppar.

Forma åtta runda bollar som du plattar ut till centimetertjocka hamburgare.

Grilla hamburgarna ett par minuter per sida.

Servera i lätt grillade hamburgerbröd med dressing och valfria tillbehör.


Fläskfilé Panaeng

Vi gillar curry i alla dess slag - grön, röd, gul.. men favoriten är nog ändå panaeng curry, har ni testat det?
Här är en snabb och god rätt om man inte orkar stå så länge i köket.
Med en färdig grytbas kommer man lindrigt undan... och det här blir faktiskt nästan lika gott som på thai-restaurangen!


1 st fläskfilé
1 burk Panaeng grytbas
1 burk kokosmjölk
ca 500 g valfria grönsaker

Koka riset. Skär fläskfilén i mindre bitar och stek i wokpanna. Lägg i grönsakerna och låt fräsa med en stund. Häll i grytbasen och kokosmjölken, koka upp. Servera med ris.


Film - Sommaren Med Göran

Sommaren med Göran utspelar sig under en sommar och kretsar kring Göran, en kärlekstörstande kille som söker efter kvinnan i sitt liv.

Det var en rolig och knasig film, sådär lagom töntig som bara svenska komedier kan vara... Men vi gillar´t! Betyg (1-5) 3


Äppelkaka Med Havregrynstäcke

Man får unna sig godsaker på vardagarna ibland... särskilt nu, när semestern är slut! ;)  Den här äppelkakan är riktigt mumsig och väldigt lätt att göra.


4-5 äpplen
3 dl fiberhavregryn
75 g smör eller margarin
½ dl strösocker
1 tsk kanel

Värm ugnen till 225 grader. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord ungssäker form.
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Fördela matfettet i blandningen med fingertopparna till en grynig massa. Strö den över äpplena. Grädda mitt i ugnen, 20-25 minuter.




Potatissallad Och Grillbricka

Nu är vi hemma IGEN... precis när vi kommit tillbaka från semestern bestämde vi oss för att åka iväg till Öland i några dagar. Vi hade återigen grymt tur med vädret och har haft otroligt underbara dagar där nere.



Nyss var det dags för lunch, grillbricka med tre olika sorters spanska korvar låter inte helt fel va! Hittade det härliga paketet från Möllers på Maxi och var tvugna att testa. Riktigt, riktigt gott. Vi hade en liten burk potatissallad också som vi enkelt piffade upp med hackad gurka, avokado, sallad, purjolök och rädisor.
Det blir ju så mycket fräschare då!


Magnum Temptation

Nam nam nam!! Det har blivit en del glass på semestern...
Magnum Temptation har "vaniljglass med knapriga mandelbitar täckta av mörk belgisk choklad, virvlar av kola och ett tjockt lager mjölkchoklad utanpå".
Snålt med kolasås och den var hyffsat lik alla andra Magnum, men GOD!


Bakad Potatis Med Kycklingröra

Borta bra, men hemma bäst!
Vi har haft en riktigt härlig semester i Göteborg, Halmstad och Malmö men det var riktigt skönt att komma hem till vår egna säng  :D Och skönt att få laga mat hemma igen... man tröttnar ju faktiskt på alla dessa restaurangbesök till frukost, lunch och middag varje dag.
Igår fixade vi en kycklingröra till de stora fina bakade potatisarna, jättegott!


4 pers
4 st bakpotatisar
1 st grillad kyckling
2 dl lätt creme fraiche
3 msk mangoraja
½ finhackad rödlök
1 liten burk majs
curry, salt & peppar

Sätt ugnen på 200°. Borsta potatisarna väl. Stick några hål i varje potatis med en gaffel. Lägg potatisarna direkt på ugnsgallret mitt i ugnen och baka potatisen tills den är mjuk, ca 1 timme.
Rensa kycklingen, dela i små bitar och lägg i en skål.
Blanda ner resten av ingredienserna och smaka av med curry, salt och peppar. Servera med en god sallad och vitlöksbröd.


Härliga Tylösand!


Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0