Film - Yes Man

Carl Allen (Jim Carrey) är en man som oftast svarar nej på frågor och förslag.
Han går med i ett självhjälpsprogram som baseras på en enda regel: säg JA till allt. Genom att släppa lös "ja-krafterna" blir hans tillvaro plötsligt lite mer äventyrligt än tidigare.


Filmen i sig var något seg, men med stunder där man tänkte - vilken härlig film! Kan dessa härliga stunder rädda filmen?Ja det tycker vi absolut! Han är ju så bra Jim Carrey, lättsam och skön. Se den! Betyg (1-10) 7

 


Kycklingwrap

Vi är väl medvetna om att det är försent, men vi försöker vara lite nyttiga innan det bär av till vännernas bröllop på lördag :D Här kommer ett recept på jättegoda kycklingwraps där det enda onyttiga nog är tortillabröden, perfekt.


4 stycken wraps
4 st stora tortillabröd  
½ grillad kyckling 
1 bit purjolök, (ca 5 cm) finhackad 
1,5 dl majskorn 
1 st röd paprika  
1 burk keso (naturell)
1 dl kesella 1% 
1 tsk curry 
1 tsk sambal oelak  
½ tsk grillkrydda 
1 tsk paprikapulver
salt
isbergssallad & gurka

Rensa kycklingen och skär eller dela i små bitar.
Skär sallad, paprika och gurka i små bitar. 
Blanda keso, kesella, majs, purjo, kryddor i en skål och smaka av med salt.
Vänd i kyckling, paprika, sallad och gurka i röran.
B
red ut röran mitt i bröden och rulla ihop. Wrapsen blir ännu godare om man värmer tortillabröden i ugnen en stund innan man sätter igång.


Härliga måndag!

Man mår ju så bra när man hinner få lite skön sol på sig :)
...och ingen middag behövde vi laga heller, vi fick en form av mammas otroligt smarriga lasagne med oss hem igår! Lyx.


Havrebollar VS Havrebollar

Vad gör man om man är sjukt sugna på havrebollar men är oense om vilket recept som verkar godast? -Jo, man testar båda två. :D
Vi stod brevid varandra i köket igår och bakade varsin sats och vi måste nog säga att det nedersta receptet var mest lyckat!
Egentligen var det inte någon större skillnad på smaken men Camillas Havrebollar var enklare att göra, de var bättre i konsistensen och fluffigare.
Och det bästa av allt - de smakar precis som dem man köper! Vi är supernöjda.


Thomas Havrebollar
6 dl havregryn
2 dl socker
½ dl kokos
½ msk vaniljsocker
4 msk O'boy pulver
150 g rumsvarmt margarin
½ dl kaffe (varmt)
½ dl mjölk

(kokos att rulla i)

Blanda alla torra ingredienser med margarinet. Lägg till kaffe och mjölk.
Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade. Det ska vara en ganska kladdig smet. Låt det stå 10 minuter i kylen. Rulla sedan till bollar (storlek efter tycke och smak). Rulla bollarna sedan i kokos. Ställ bollarna kallt. De går bra att frysa.

~ ~ ~



Camillas Havrebollar
250 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl socker

7 1/2 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

1 msk kakao

1/2 dl kallt kaffe
(kokos att rulla i)


Börja med att vispa ihop socker och margarin med en elvisp.
Det skall bli
poröstet vilket kan ta ca 5-6 minuter.

Häll ner vaniljsocker, kakao och kaffet och vispa ytterligare 3-4 minuter.
Vänd till sist ner havregrynen.

Forma smeten till ganska stora fyrkanter och vänd dem i kokos.
Ställ in dem i frysen ett tag så att de får stelna lite.


Sweet & Sour Ris Med Kycklingklubba

Vi gillar verkligen Uncle Ben´s Hawaiian Sweet & Sour, perfekt att ha i skafferiet och ta fram de dagar då man har ont om tid för matlagning. Idag gjorde vi dock lite tvärtom... och hade såsen i riset istället för i kycklingen!



4 pers
4 st kycklingklubbor alt. kycklingfilé
1 burk Uncle Ben´s Hawaiian Sweet & Sour
4 portioner ris
valfria grönsaker

Krydda kycklingen med er favoritkrydda och lägg dem i en ugnssäker form. 
Tillaga i ugnen på 225 grader ca 40 minuter. Koka riset.
Fräs på lite skivade grönsaker i pannan, häll på sweet & sour-såsen och låt puttra. 
Häll över allt i kastrullen med riset och rör om.
Servera med kycklingen och vitlöksbröd. 

Film - The Express

The Express är baserad på den sanna historien om den amerikanske fotbollsspelaren Ernie Davis, den första afroamerikanen att vinna Heisman Trophy - priset som går till den bästa college-spelaren.

Gillade ni Remember The Titans? Då kommer ni säkert även gilla denna. Underbar film med en hel del rysningar.... Betyg (1-10) 8


Bruschetta

Ååh vad skönt det är med långhelg :) Det händer en massa roliga saker i dagarna, men ikväll passar vi på att ta det lite lugnt med en film och varma, smarriga bruschetta.
Det här kan vi aldrig äta för mycket av! Bör gärna serveras med avokado också men tyvärr fanns det inga mogna i affären...


4 skivor Italienskt lantbröd
vitlökssmör (ca 40 g smör + 1 pressad vitlöksklyfta)
1 paket mozzarella (125 g)
1 st schalottenlök
4 st tomater
1 tsk basilika
1 ½ msk olivolja
salt och svartpeppar (nymalet)

Blanda smör med pressad vitlök och bred på brödskivorna. 
Rosta dem lite knapriga på 250 grader i ugnen, ca 2-3 min och ta sedan ut dem igen.
Skiva mozzarellan och fördela ut på brödskivorna. 
Strö över lite örtsalt och ställ in bröden i ugnen igen, ca 2-3 min. 
Skär tomaterna i småbitar (ta gärna ur och släng innehållet först), skala och finhacka löken. Blanda tomat, lök, olivolja, salt och peppar.

Lägg upp tomatsalladen på brödskivorna och servera med parmaskinka eller salami.

Il Piatto

Vi köpte med oss mat hem från Il Piatto idag. Deras sallader är vekligen något vi kan rekomendera... stora, fräscha, bra råvaror och alltid lika gott!


Grekisk sallad med räkor till herrn.


Och sallad med saffranspasta och salami till damen.

Orientalisk Kycklinggratäng

Idag testade vi denna Orientaliska Kycklinggratängen till middag, väldigt lyckat. Smakade lika gott som den doftade! Skulle säkert vara gott att ha ananas i också, istället för paprikan..


4-6 pers

1 st grillad kyckling (eller 400 g kycklingfilé)

1 st hackad röd paprika

5-6 port ris

Sås:

1,5 dl Mango Chutney

3 dl matlagningsgrädde (4%)

2 dl lätt creme fraiche

3 msk chilisås

2 tsk curry

2 tsk paprikakrydda


(1 påse riven cheddar, för smak och färg)

1/2 dl kokosflingor


Koka riset och lägg i botten av en ugnsfast form. Dela kycklingen i små bitar och lägg över riset. Strö över paprikan. Blanda samman alla ingredienserna till såsen och häll den över formen. Strö över riven ost och kokosflingor.

Gratinera i 225 grader i 15-20 minuter. Servera med en god sallad.



Potatisknyten

Här ska ni få receptet på världens godaste potatisknyten.
Detta är någonting som vi har fått fixa till grillfester i många många år, riktigt poppis. Liknar en krämig potatisgratäng och får en jättegod smak från bacon och löken. Kan förberedas innan och värmas upp på grillen om man inte är hemma!


Serverades med helgrillad fläskfilé, champinjoner och zuccini.


Ingredienser till ett potatisknyte (till 1 pers):
2-3 st potatisar
2 st portionsbitar "Den skrattande kon"-ost
1/3 paket bacon
1/3 gul lök
salt & peppar

Strimla bacon, finhacka löken och stek tillsammans en stund i en stekpanna.
Lägg över på en bit papper och låt fettet rinna av. Skär potatisarna i tunna skivor.
Riv en stor bit aluminiumfolie och ringla lite flytande smör i botten.
Lägg lite potatisskivor på smöret och strö över lite bacon och lök.
Salta och peppra och sprid ut en ostbit i små delar.
Täck med fler potatisskivor och upprepa allt en gång till.


Avsluta med potatisskivor överst. Vik ihop knytet och lägg in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 1 timme. Öppna upp mitten på knytet och låt svalna lite innan servering.


Foodcourten i Kista galleria

Maj har verkligen varit en händelserik månad - och det kommer att fortsätta så!
Igår var vi ute på presentjakt... bröllop, studenter och födelsedagar närmar sig snabbt. 
Det blev en middag i foodcourten i Kista Galleria! Där finns en massa olika restauranger att välja på och maten är riktigt god. Synd bara att man får sitta mitt i all kaos när man skall äta. :)

Denna härliga Ceasarsallad köpte vi på Steakhouse :P

Burgarna på Texas Burger är alltid lika goda :D

Film - Role Models

Danny och Wheeler är två försäljare som kraschar företagets lastbil efter att ha druckit sig berusade på energidryck.
Då de arresterats ger domaren dem ett val: skaka galler eller utföra 150 timmars samhällstjänst i ett fadderprogram. Efter en enda dag med ungarna verkar fängelset inte så illa ändå.

Riktigt underhållande, en typisk Seann William Scott film (Stiffmeister från American Pie).

Väldigt enkel och förutsägbar, men alla filmer behöver inte värsta handlingen för att den ska vara bra... det här är en sådan film! Betyg (1-10) 7



Köttfärsås

Idag var det spaghetti och köttfärsås-kväll... sånt behöver man ibland!
Vi smörstekte lite färska champinjoner och hade i också, gottgottigottgott.
Vad har ni i köttfärsåsen?


4 pers
500 g köttfärs
500 g krossade tomater
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
10 st champinjoner
1-2 dl lätt creme fraiche
1 dl chilisås
3 msk Heinz ketchup
1 tsk sambal oleak
oregano, salladskrydda, salt & peppar

Skala, skiva och stek champinjonerna i lite smör, lägg sedan åt sidan.
Finhacka löken och fräs tillsammans med köttfärsen.
Häll i krossade tomater, chilisås, ketchup och sambal oleak.
Pressa i vitlöken och låt allt puttra ihop i ca 30 min.
Blanda i creme fraiche och smaka av med oregano, salladskrydda, salt och peppar.
Låt puttra ytterligare 10 min och servera med fullkornspasta.


Smördegsinbakad fläskfilé

Vad skönt det är med lördag! Vi har inte hunnit med så mycket matlagning i veckan, fullt upp minst sagt... men igår blev det en sanslöst GOD smördegsinbakad fläskfilé på landet!! :D

4 pers
1 st fläskfilé
grillkrydda
3 st smördegsplattor
1 stor burk Creme Bonjour Vitlök
1 burk creme fraiche
1 st vitlöksklyfta
3 dl matlagningsgrädde
(1 ägg till pensling)

Skiva fläskfilén, krydda med lite grillkrydda och fräs på båda sidorna i en stekpanna.
Låt kallna.
Kavla ut två smördegsplattor och lägg omlott i botten på en liten ugnsfast form. 
Rör ihop lite mer än hälften av osten med 1,5 dl creme fraiche i en skål. Varva köttbitar med ostcreme på smördegen. Vik upp kanterna på smördegen. Kavla till sist ut den sista plattan, lägg ovanpå - och snygga till så det blir ett fint litet "paket".  Pensla med ägg och ställ in i ugnen 30 min på 200 grader.

Koka ihop en sås på resten av osten, ½ dl creme fraiche och matlagningsgrädden. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar.
Servera med pressad potatis eller ris och en god sallad.

Ben & Jerry´s Wich

Ååå i helgen provade vi Ben & Jerry´s Wich, gud va vi njöt på altanen.
En rund glass med maffiga chokladcookies och chocolate chip-glass emellan.
Vi hoppades nästan lite att den inte skulle vara god så vi slapp köpa den igen eftersom den var så dyr... :D
Men den var helt enkelt underbar. Punkt slut.


Film - Die Welle

Die Welle bygger på en verklig tragedi i en skolklass i Kalifornien 1967, med handlingen flyttad till dagens Tyskland. En lärare genomför ett kontroversiellt experiment med sina elever, för att visa hur fascismens mörka krafter fungerar. Men det oskyldiga försöket trappas upp och blir okontrollerbart...

Det här var en spännande film som upprör och förbluffar. Budskapet var kanske lite väl tydligt men den den är helt klart sevärd.
(Typisk film för skolklasser..) Betyg (1-10) 7


Coleslaw och grillad Entrecote

Efter att spenderat dagen med att måla staketet i trädgården var det nu dags för middag! Vi hade massa entrecote i kylen så vi grillade på en varsin bit och fixade till lite coleslaw.
Vi testade ett annat recept nu som skiljde sig lite mot det som vi gjorde för någon månad sen, men vi har tyvärr svårt att bestämma oss för vilket som var godast. Detta tror vi? :)


500 g vitkål 
2-3 st morötter 
2 msk finhackad gul lök
0,5 dl lättmajonnäs 
1 dl gräddfil 
1 msk vit vinäger 
1 tsk dijonsenap 
0,5 tsk socker 
0,5 tsk salt  
svartpeppar från kvarn, nymalen


Strimla vitkålen fint. Skala och grovriv moroten, finhacka löken.

Blanda majonnäs med gräddfil och vinäger i en skål.
Smaksätt med senap, socker, salt och nymald svartpeppar.

Blanda ner grönsakerna. Låt stå och dra en stund före servering, gärna i kylskåpet över natten.


Tunnbrödrulle med tonfiskröra

Idag mätte termometern 20 grader så vi la oss i vackra Hagaparken på en filt och solade! Tog med oss en liten picknick-korg med tunnbrödsrullar - perfekt när det var dags för lunch.  Vad har ni gjort denna härliga dag?




4 st tunnbröd
1 burk tonfisk i olja
1,5 msk finstrimlad purjolök
2 msk bostongurka
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 st ägg
1 msk finhackad dill
salt & vitpeppar
sallad
gurka
(tomat)

Koka äggen ca 8 min, tills de är hårdkokta.
Blanda ihop tonfisk, bostongurka, majonäs, creme fraiche och dill..
Strimla purjon, grovhacka äggen och lägg i röran.
Smaka av med salt & vitpeppar.
Lägg sallad i botten på tunnbröder, lägg över en fjärdedel av röran och strö ut gurkskivor (och tomat). Vik upp en kant längst ner och vik sedan ihop sidorna på tunnbrödet. Slå in i bakplåtspapper eller folie.

 * * *
Tips!

Det blev över lite tonfiskröra så vi bredde ut det på en tunnbröd och rullade ihop. Skar i bitar om ca 2 cm och serverade som tilltugg på kvällen. Mums!


Tacoburgare

Vi har, som många andra, utvecklat ett starkt tacobegär som sätter in med väldigt jämna mellanrum. Idag blev det en smarrig kombination mellan tacos och grillat, i form av en tacohamburgare.


Platta ut burgarna ganska mycket då de krymper på grillen.


600 gram nötfärs

60 gram tacomix

3 msk vatten

1 st röd chilifrukt, finhackad


Blanda nötfärsen med tacomixen och den hackade chilifrukten. Tillsätt vatten och forma till fyra, runda burgare.

Grilla helst tacoburgarna, men det går också bra att steka i grillpanna.
Servera gärna med lite guacamole och tacosås.



Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0