Höstgryta

Söndagseftermiddagen tillbringades i köket och sedan doftade det ljuvligt i flera timmar ända tills det var dags att äta denna härligt mustiga grytan.
Det här är verkligen något vi borde göra oftare...
har ni några goda recept att dela med er av?



1 kg fransyska
6 st morötter
1 stor gul lök
1 frp finkrossad tomat med vitlökssmak (ICA)
ca 7 dl vatten (så att det täcker köttet)
4 st köttbuljongtärningar
(lite maizena-mjöl)
1 msk soya
2,5 dl grädde
1 st röd paprika
1 st grön paprika
½ burk syltlök
salt o peppar

Skär köttet i mindre bitar. Krydda med salt och peppar och bryn det i en stekpanna innan det läggs över i en rymlig gryta. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna och lägg i grytan.
Skiva löken, fräs lätt och lägg över i grytan.

Vispa ur stekpannan med 3 dl vatten och slå den över köttet.
Häll i ytterligare 4 vatten, krossade tomater och soya. Smula ner buljongtärningarna och pudra över lite mjöl.
Lägg på locket och låt allt småputtra i ca 2-2,5 timme tills köttet är mört.

När grytan nästan är klar läggs grovskuren paprika och syltlök i.
Runda av med grädde, soya och smaka av med salt och peppar.
Låt puttra ytterligare 15 min.
Servera med potatis eller ris. Nam nam!


Vitlökskyckling

Här kommer ett enkelt recept som sköter sig självt i ugnen.
Passar bra så här mot slutet av jobbveckan när energin börjar ta slut. :)


1 st kyckling alt 4 st kycklingfiléer (delade på längden)  
salt och svartpeppar 
3 st pressade vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde 
1 dl riven parmesanost
2 st hönsbuljongtärningar


Sätt ugnen på 175 grader. Stycka kycklingen och dra av skinnet. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form. Pressa vitlök över kycklingbitarna och häll grädde runt om. Strö parmesan över bitarna och var generös. Smula buljongtärningarna i grädden.
Stek kycklingen tills den är klar och inte ett uns rosa inuti cirka 45 minuter. Ös ett par gånger och späd med lite mer grädde eller vatten om det blir torrt.


Film - The Haunting In Connecticut

En familj blir tvungna att flytta närmare den klinik där deras son behandlas mot cancer. I deras nya hem börjar sonen uppleva våldsamma, övernaturliga händelser som föräldrarna först skyller på deras stress för sonens sjukdom. Senare upptäcker de dock att deras nya hem är ett före detta bårhus med ett mörkt förlutet.

Läskig för att vara baserad på en sann historia och man blir ganska fängslad. En helt ok film fast ändå inget utöver det vanliga. Betyg (1-5) 3



Fredagsplock

Den här fredagskvällen var verkligen efterlängtad och mysfaktorn är hög!
Vi har tänt ljus, tittar på Idol och har precis avnjutit lite smått och gott till middag.
Var nere i Hötorgshallen och köpte vitlöksmarinerade oliver, bästsäljande salami, räkor och fetaost. Sen fixade vi till lite bruschetta och tog fram den härligt krämiga brieosten som vi köpte på en marknad för nån vecka sedan. GODIS!
Hoppas ni får en trevlig helg!




Djävulskyckling

Det här är nog en av rätterna med flest "tummen upp" på Tasteline, nästan 400 stycken. Vi var helt enkelt tvungna att testa detta idag och det blev en väldigt god smak på kycklingen!! Nam nam.
Enda minuset var nog att det tog ca 3 timmar innan maten blev klar.



1 st kyckling, ca 1500g eller 4-5 kycklingfiléer
1 dl olivolja
0,5 dl citronsaft
3 st hackade vitlöksklyftor
1 st röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 st schalottenlökar, finhackade
3 msk persilja, hackad
50 gram smör, rumsvarmt
flingsalt & svartpeppar

Dela kycklingen längs med bröstbenet så det blir två halvor. Lägg dem i en form.
Blanda olivolja, pressad citron, vitlök och chili med 2 tsk flingsalt och generöst med nymalen peppar. Häll marinaden över kycklingen och gnid in den. Täck över med plastfolie. Låt marinera i kylen i minst en timme eller över natten. Vänd då och då.
Blanda schalottenlök och persilja med smöret och en nypa salt.
Sätt ugnen på 250 grader grill och ställ in kycklingen under grillelementet med skinnsidan upp.
Grilla tills skinnet fått lite färg och blivit krispigt. Vänd och grilla undersidan lika länge.
Sänk värmen till 175 grader. Gnid in det smaksatta smöret runt kycklingen och placera den i mitten av ugnen.
Salta och peppra och stek i ugnen ca 50 minuter tills klar vätska rinner ut när du skär snitt i lårets tjockaste del. Innertemperaturen ska vara 82 grader.


American Pancakes

Lördagsfukost! :D Tjocka, härligt goda pannkakor, gjorda som på hotell.
Serverades med lönnsirap och en liten kula vaniljglass.
Hade säkert varit hur gott som helst med lite bär till också, men vi hade tyvärr inget hemma.


2,5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
2 msk socker 
1 st ägg 
2,5 dl mjölk 
2 msk smör

Blanda ihop alla torra ingredienser.
Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål.
Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.
Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.

Daimtårta

Häromveckan var vi bjudna hem till några vänner för att hälsa på deras nyfödda bebis.
Det anordnades en tävling om vilket datum hon skulle komma till världen och vi vann! Priset blev att få baka en tårta att ta med. Resultatet blev detta!



Marängbotten
100 g hasselnötskärnor
3 äggvitor
2 dl strösocker
Glass-smet
3 äggulor
½ dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 st dubbeldajm eller 1 dl hackad mandel + 50 g hackad choklad
Garnering
Kakao eller krossad choklad



Hetta upp en torr stekpanna. "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
Blanda ner de hackade nötterna.
Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare.
Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter. Låt marängbottnen svalna.
Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp. Du kan använda samma elvispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.
Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
Hacka dajm eller mandel och choklad och blanda ner i smeten. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten. Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats.
Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt. Om man vill kan man göra mönster med en gaffel.
Frys tårtan i minst 5 timmar.
Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar.
Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme. Dekorera sedan med siktad kakao och/eller hackad choklad eller chokladgodis.


Kantarellstuvning

Då var det äntligen helg igen!
Igår gjorde vi kantarellstuvning till våra varma mackor.
Det blev gudagott och vi skulle nog ha kunnat äta enbart stuvningen :)


2 hg kantareller
1 liten gul lök
½ msk soya
2 dl grädde
salt & vitpeppar
mjöl

Hacka löken och fräs den i en klick smör. Rensa kantarellerna, dela dem lite och lägg i dem i stekpannan.
Stek tills allt fått fin färg.
Häll i soya och grädde. Tillsätt lite mjöl om det behövs.
Smaka av med salt och vitpeppar.


Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0