Pinocchiotårta

Vilka härliga dagar vi haft här nu!!
Sol, bad, god mat och myggbett. Midsommarhelgen var perfekt och det ser ut som att nästa helg bjuder på massa sol den med...

Den här barnsligt goda tårtan är en gammal klassiker och passar bra in en härlig eftermiddag på uteplatsen.



Tårtbotten
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån
Fyllning
3 dl vispgrädde
½ l färska bär, sylt eller ananas

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten och blanda sedan i mjölken. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med smort smörpapper.
Häll i sockerkakssmeten och bred ut jämnt. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sen ner sockret och vispa detta några minuter. Bred marängsmeten ovanpå tårtbotten och strö över en påse mandel spån. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter, tills marängen har fått färg och smeten blivit torr.
Låt kakan kallna. Täck den med vispad grädde och strö över jordgubbar, hallon eller nåt annat gott.
(man kan också dela den på mitten innan och lägga den andra halvan ovanpå)


Honungsglaserade morötter

Vi blev sugna på att tjuvstarta midsommarveckan med lite färskpotatis och sill igår men när det var dags för middag insåg vi att vi hade glömt att köpa sill!

Man får ta vad man har helt enkelt så det fick bli rostbiff istället.
Passade inte alls bra ihop... men morötterna vi hade som tillbehör var goda som godis!



4 personer
smör att steka i
400 g morötter i knippe
2 msk flytande honung
3 msk vatten
salt (& peppar)

Skala morötterna, fräs dem i smör i en stekpanna på ganska låg värme, utan att ta färg. Tillsätt vatten och låt småputtra några minuter tills morötterna mjuknar lite. Tillsätt honung och höj värmen så att det fräser till lite. Smaka av med salt.
 


Nu drar vi och firar midsommar!!
Hoppas ni får en underbar helg <3


Kycklinggryta

Kycklinggrytan vi åt igår var riktigt, riktigt god.
Den kommer vi göra om! Testa ni med :)



4 portioner
300 g kycklingfiléer
1 tsk olivolja
10 st champinjoner
½ zucchini
1 st röd paprika
1,5 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
1 st röd lök
10 cm purjolök
1 ask cocktailtomater
2
dl mellangrädde
1 msk apelsinsaft
salt och peppar

Skär kyckling, lök, vitlök och grönsaker i bitar. Fräs kycklingbitarna i oljan. Då dessa fått lite färg tillsätts alla grönsaker utom cocktailtomaterna.
Fräs några minuter och tillsätt sedan mellangrädden, tomatpuré, fond, saft, salt och peppar. Låt koka 15 minuter.
Då någon minut återstår av koktiden tillsätts cocktailtomaterna. Servera med ris.


Melkers Club Sandwich

Snabbt och gott som passar picknicken eller varför inte som lite lördagsmat framför fotbollen som vi hade.
...eller ja, Thomas kollade på fotboll och jag såg på kärleksfilm ;)

Trevligt att vi har hälften kvar tills idag, det blir en goood lunch det!
(Recept: Melker Andersson)


4 personer
4 st majskycklingbröst
3 msk olivolja
salt och peppar
1 tsk chiliflakes
4 skivor bacon
8 skivor franskt bondbröd
1 st tomat
2 st avokador
0.25 st gurka
1 st romansalladshuvud, i kvartar
1 st rödlök

Chilimajonnäs
3 msk lättmajonnäs
2 msk crème fraiche
1 st röd chili, finhackad

Sätt ugnen på 175°.
Stek kycklingen i hälften av olivoljan i en stekpanna, ca 2 minuter på varje sida.Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
Efterstek kycklingen i ugn ca 10 minuter. Håll varm.
Stek baconet krispigt i en stekpanna.
Stek brödet gyllenbrunt i resten av olivoljan.
Skär kycklingen i skivor. Bred chilimajonnäs på brödet. Skiva tomat, avokado, gurka, rödlök och varva med kyckling, bacon och sallad på brödet.
Rulla in sandwicharna i smörpapper och skär dem på mitten ifall ni skall ha med dem på picknick.

Film - The Blind Side

Den sanna historien om Michael Oher, en hemlös afroamerikansk yngling från ett trasigt hem. Han tas in av familjen Touhy (en välbärgad vit familj) som hjälper honom att uppnå sin fulla potential.

Det här var en fantastisk film som gav tankeställare och rysningar.
Sandra Bullock är som bekant en stor favorit men alla skådisarna var grymma. 
En av de bättre filmerna vi sett. Betyg (1-5) 4+


Rabarber- och jordgubbspaj

Igår blev det nationaldagsfirande i solen med en ljuvligt knäckig sommarpaj!


350 g rabarber
150 g jordgubbar
150 g smör
½ dl sirap
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker

Skär rabarber i småbitar, lägg dem i en ungsform och strö på lite socker.
(koka med fördel rabarbern ca 5 min innan den läggs i formen)
Skär jordgubbarna och fördela ut dem på rabarbern.
Smält smör och sirap i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna.
Bred geggan över rabarbern. Grädda i 25-35 min på 175 grader..
Njut med vaniljvisp eller glass.


Lördagsmorgonen vid sjön ute hos föräldrarna.
Man blev lite sugen på ett dopp! :D 



Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0