Vitlöksmarinad

Vi hade tråkigt i helgen och testade att göra en egen marinad till ryggbiffen.
Blev riktigt bra faktiskt, himla god smak på köttet. Serverades med pommes och chilibearnaise. This is what we like!!


1 st pressad vitlöksklyfta
1 msk citron
1 msk olivolja
1 msk soya
1 tsk kalvfond
salt & peppar

Blanda samman alla ingredienserna och pensla på köttet en halvtimma innan grillning/stekning. Fortsätt gärna pensla medans köttet tillagas.

Munk & Muffin

Guuud vilket trevligt ställe som har öppnat i Farsta Centrum!
Den här härliga lådan fick vi med oss hem :)
En dajmmuffin och tre munkar med smak av vit choklad, pecannötkola och vanilj.



Spaghetti Papalina

Otippat gott recept som vi hittade på recept.nu!
Det ser inte mycket ut för världen men det var sååå smarrigt.
Spaghetti med skinka, ärtor, parmesan och grädde. Klart på 20 minuter!


4 portioner
400 g spaghetti
200 g gröna ärtor (frysta)
75 g parmesan, finriven
500 g kokt skinka på bit
2 dl vispgrädde
25 g smör
1 krm svartpeppar
1 krm salt
1 dl vatten från pastakoket

Smält smöret i en stekpanna. Tärna skinkan i 1x3 cm stora bitar, lägg ner den i stekpannan och stek ca 2 minuter.
Lägg ner frysta gröna ärtor och rör runt, stek ytterligare 1 minut och häll sedan på vispgrädde. Låt det koka upp.
Krydda med nymalen svartpeppar och salt.
Låt såsen sjuda på medelvärme i ca 5 min.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet, men häll av pastan ca 1,5 minut innan den är klar. Spara ca 1 dl pastavatten som du tillsätter i såsen för att låta stärkelsen ge såsen en fin krämighet. Vänd ner pastan och låt pastan tillagas klart i såsen, ca 1 minut. Tillsätt riven parmesan men spara lite till garnering.
Smaka av och salta vid behov.


Film - Orphan

Kate och John Coleman försöker reparera sitt trasiga äktenskap efter ett missfall och bestämmer sig för att adoptera den charmiga och begåvade flickan Esther. Hon är en nioårig flicka från Ryssland som de förälskar sig i vid första ögonkastet. Efter ett tag börjar dock Kate ana att något inte stämmer med deras nya familjemedlem.

Mycket spännande film! En av de bästa skräckfilmerna vi sett...
Sjukt bra skådisar, bra story och filmen var lagom ruggig. Perfekt! 
Det är ju dock extra obehagligt när det är barn som är onda och vi kommer nog drömma om Ester ett bra tag framöver... 



Räkmacka

Söndagsmyskväll med räkmackor!
Ett tips är att smörsteka bröden i stekpannan, det blir supergott, salt och krispigt. Nu blir det choklad och film.... hoppas kvällen aldrig tar slut!



Chokladmousse

Det var inte helt fel med hemmagjord chokladmousse som avslutning på helgen!
Vi valde Marabou Mjölkchoklad idag, nästa gång ska vi nog testa med lite
After Eight i...
Det här blir helt sjukt gott och jag förstår inte att man köper pulver-mousse ibland för det här går minst lika snabbt.

2 port
50 g choklad
1 dl vispgrädde
1 äggula
hallon
(riven vit choklad)

Vispa grädden, den ska vara ganska lös. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Vispa ner äggulan i chokladen och rör kraftigt. Blanda sen ner den tjocka chokladsmeten i grädden och vispa tills chokladen blandat sig med grädden. Häll upp i portionsskålar och ställ i kylen ca 1 timma. Recept Matplatsen


Kantarellsås

Kantarellsåsen vi hade till fläskkarrén häromdagen går inte att beskriva med ord men gudomlig är väl en bit på vägen!



2 hg kantareller
1 liten gul lök
½ msk soya
spad från karrén
3 dl grädde
salt & vitpeppar
mjöl

Hacka löken och fräs den i en klick smör. Rensa kantarellerna, dela dem lite och lägg i dem i stekpannan.
Stek tills allt fått fin färg.
Häll i soya och grädde. Tillsätt lite mjöl om det behövs.
Smaka av med salt och vitpeppar.


Helstekt Karré I Ugn

Söndagsmiddagen tog lite väl lång tid att göra i helgen men det var det värt!
Vi hade en väldigt stor fläskkarré så den tog nästan 2,5 timme i ugnen..
Men ååh, det blir ju så GOTT!
Lägger upp receptet på såsen inom kort..


1 bit fläskkarré
katrinplommon och torkade aprikoser
salt & peppar
smör


Skär djupa fickor i köttet och stick ner de torkade frukterna.
Klappa in salt och peppar runt köttet och bryn det hastigt i smör runtom så det blir en stekyta. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och ställ sedan in köttet i ugnen 175 C tills innertemperaturen visar 82 grader. När köttet är klart så vira in det i folie och låt vila ca 15 min innan det skärs upp.


Marabou Vinter

I juni gav Marabou oss den goooda smaken av jordgubbar i sin limited edition-chokladkaka Sommar.
Nu var det dags igen! Marabou Vinter, mjölkchoklad med karamelliserade kakaobitar samt nejlika och kanel.
Den smakade verkligen jul och det var en rolig kombination men det finns ju godare chokladkakor som man kanske hellre fortsätter köpa...


Film - State of play

State of play är en politisk thriller om två undersökande reportrar som försöker lösa mordet på en kongressmans älskarinna.

Den är fartfylld, fängslande och underhållande.
Kanske lite onödigt många twister men då kan man ju samtidigt säga att den inte är förutseende ;) Betyg (1-5) 4


Korv Stroganoff

Korv Stroganoff är väl bra gott ibland :)
Idag gjorde vi en "äkta" stroganoff med dijonsenap och citron, som på mormors vis.


400 g falukorv
2 msk tomatpuré
1 st gul lök
chilisås
½-1 msk dijonsenap
2 msk saft av en citron, eller ur "plastcitron"
1 krm paprikapulver
2,5 dl matlagningsgrädde alt. lätt creme fraiche
salt, peppar & socker

Hacka löken och strimla korven till stavar.
Stek korven på hög värme i matfett tills den fått färg. Lägg i löken.
När löken mjuknat tillsätter du tomatpuré och även lite chilisås (efter smak).
Sänk värmen till medel och tillsätt creme fraiché, citron, senap, paprikapulver och en nypa socker.
Låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Äppelpaj

Wohooo här kommer godis gott folk!
Vår äppelpaj i helgen blev knäckig, söt och alldeles underbar.
Serveras med MASSA vaniljsås...


4-5 svenska, syrliga äpplen
225 g smör
2 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och blanda ner alla ingredienserna.
Skala och skiva äpplena. Lägg dem i en pajform och fördela smeten någorlunda jämt över. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter.



Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0