Pasta Med Kall Avokadosås

Här kommer ett tips på en fantastiskt sommarfräsch pastasås.
Den går att variera lite genom att blanda i tillexempel räkor, som vi gjorde idag. Smaklig måltid ;)


pasta till 2 pers (fullkorn)
2 st avokado
2 dl lätt creme fraiche
½ st rödlök
salt och nymalen svartpeppar
(räkor efter smak)

Koka pastan enligt anvisningarna. Skär ena avokadon ganska grovt så det blir endel stora bitar kvar. Mosa den andra avokadon och lägg allt i en skål.
Vänd ner creme fraiche, hackad rödlök, (räkor) och smaka av med salt och peppar.
Servera den varma pastan med den kalla såsen.


Stekpanne-bröd

Vilken otroligt härlig helg det här har varit... Underbart!
Vi hade slut på bröd till frukosten imorse och letade runt en massa på internet efter något man kunde slänga ihop snabbt... det var svårt, de flesta degarna skulle jäsa i 2 timmar och det hade vi inte tid med :)
Tillslut hittade vi detta recept som vart klart på 20 min, helt ok "bröd"...
men inte mer än så.


½ pkt jäst
2 dl vatten
3 dl vetemjöl
½ dl krossat linfrö
en nypa salt


Rör ut jästen med ljummet vatten, tillsätt mjölet, krossat linfrö & salt, arbeta ihop till en smidig deg. Låt ligga ca 10min. Dela degen i 6 bitar, platta/kvala ut ca ½cm runda kakor. Hetta upp stekpannan och stek bröden tills de fått fin färg på bägge sidorna.


Vi spenderade hela dagen med vännerna i vackra Blå Lagunen...
30 grader, sol & bad! Det är helt sjukt vilken skön dag det varit!


Tonfisksallad

Idag blir det inget recept på vår kära sida, för vi var såå sugna på tonfisksallad - och sånt kan ju alla fixa utan problem. Mumsigt en sån här varm och vacker dag!

Vi hade i:
Isbergssallad, tonfisk, majs, ägg, avokado, gurka,
tomat, rädisor, oliver och paprika.



Bild från härliga Vaxholm! Kunde inte varit bättre :D

Gratinerade Champinjoner

Det är sååå gott att gratinera champinjoner i ugnen - á la tapas style. 
Doppa gärna ljust bröd i det goda vitlökssmöret som blir i botten av formen. 
Servera champinjonerna som förrätt eller som tillbehör till olika rätter.


300 g färska champinjoner
75 g smör
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
2 krm salt

Sätt ugnen på 250°.
Stek champinjonerna i 1 msk av smöret i en stekpanna.
Lägg över dem i 4 ugnssäkra portionsformar eller i en stor ugnssäker form.
Skala och hacka vitlöken. Strö vitlök och persilja över champinjonerna.
Krydda med salt och klicka över resten av smöret.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter. Servera med vitt bröd.

Film - Wallander - Hämnden

En transformatorstation sprängs i luften och släcker ner hela Ystad. Bilar utsätts för bombattentat och en man mördas. Han visar sig ligga bakom den kontroversiella konstutställningen om profeten Mohammed som kommit till Ystad och allt detta skapar upplopp bland stadens invånare...

"Hämnden" liknar alla andra Wallanderfilmer, eller Beck för den delen - men vi gillar det! Helt ok story men Ola Rapace & Johanna Sällström saknas.... Betyg (1-10) 6


Skinkröra

Vi älskar röror - i alla dess slag! Idag tog vi massa saker ifrån kylen och blandade ihop en GOD skinkröra till de nybakade baguetterna från favvo-bageriet.
Kanske inte världens "bästa" middag, men det var det värt.


3-4 pers
100 g rökt skinka
2 msk hackad rödlök
10 cm purjolök
10 cm färsk gurka
2 st soltorkade tomater
1 ½ dl keso
1 dl creme fraiche
50 g philadelphia
2 msk majonäs
isbergssallad
salt & peppar
örtsalt
grillkrydda

Skär skinka och gurka i små tärningar.
Strimla purjolök och soltorkade tomater, finhacka rödlöken.
Blanda ner keso, creme fraiche, majonäs och philadelphia.
Tillsätt lite salt & peppar och smaka av med lite grillkrydda och örtsalt.
Skåra baguetterna, lägg i några salladsblad i varje bröd och fyll med skinkröran.

Midsommarafton

Det här är vad vi kallar en riktigt midsommarfrukost! Jo man tackar!
Kramar till er ;)


Myskväll...

Det är dagen innan midsommar och imorgon bär det av till Skärgården!
Vi har beställt SOL och hoppas på en fin dag med vännerna :D
Hoppas ni får en riktigt fantastisk helg tillsammans!

Det blev tacos till middag... hur kan det alltid vara lika gott?! Mums!
 


Kebabgryta

Idag testade vi äntligen Kebabgrytan som Jessica la upp på sin sida i vintras!
Det var lite skilda meningar här hemma men om man verkligen gillar kebab så kommer man tycka att detta är supergott :)


400 g kebabsplitt

2 lökar

5 stora färska skivade champinjoner
1 krossad vitlöksklyfta

3 dl matlagningsgrädde

1 burk krossade tomater
1 msk kebabkrydda

1 köttbuljongtärning

pepparkrydda

Fräs lök, vitlök, champinjoner i smör i en liten stekpanna. Stek kebabsplitt i en torr, stor stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt löken, champinjoner, krossade tomater, grädde, kryddor och buljongtärningen. Låt koka upp och låt puttra tills allt är genomvarmt, ca 10 minuter. Servera med fullkornsris.


Marabou Sommar

Marabou släppte i veckan sin nya "limited edition" - Sommar!
Eftersom vi alltid köper och testar allt nytt som poppar upp så åkte den såklart direkt i matkassen.
Mmmmjölkchoklad med frystorkade jordgubbsbitar :D
Kanske låter märkligt, men vem gillar inte chokladdoppade jordgubbar?!
Smaken påminner lite om Magnum Strawberry White... dvs utsökt men SÖT.


Film - Baksmällan

Fyra män ger sig iväg till Las Vegas och ser fram emot en rolig svensexa. Men när de vaknar upp på morgonen dagen efter så är brudgummen spårlöst borta, hotellsviten ser ut som ett bombnedslag och ingen minns vad som hänt.

Med risk för att ge er höga förhoppningar nu så måste vi ändå säga att det här var den roligaste filmen vi sett på länge! Underbara karaktärer och trots att filmen är helt hysterisk ibland så skrattade vi nästan hela filmen. Betyg (1-10) 9
 


Varm Smörgåstårta Version 2

När det var dags för lördagsmys bestämde vi oss för att göra om en stor favorit till ett aningen nyttigare alternativ!
Denna andra varma smörgåstårta (länk) är nämnligen fantastisk...
men en kaloribomb!! Orginalet vinner överlägset men det blev ändå en VÄLDIGT god och mysig middag :)


4 port
12 st skivor "Fiberrost"
1 st purjolök
1 paket bacon
100 g rökt skinka
1 burk skivade champinjoner
1 dl Milda Mat Extra 4%
2 dl lätt creme fraiche
tomater
riven ost


Klipp baconen i små bitar och fräs dem i stekpanna.
Tillsätt strimlad purjo, champinjoner, hackad skinka och låt fräsa med. 
Häll i grädde och creme fraiche och låt puttra en liten stund så att röran tjocknar.
Smaka av med salt & peppar. Skär bort kanterna på bröden.

Lägg fyra brödskivor på en plåt med bakplåtspapper.
Bred ut hälften av röran, det ska bli två lager med röra på.
Avsluta med ett tredje lager bröd som "lock".
Skiva tomaterna och lägg på, strö över med riven ost.

Värms i ugnen 200 C ca 10-15 min.


Köttfärsfräs

Idag försökte vi oss på mammas goda köttfärsfräs och vi fick till det riktigt bra :)
(vilket är ovanligt eftersom hennes recept alltid låter ungefär såhär:
1 förpackning köttfärs, lite champinjoner, lite vitkål, lök är gott också...
fond, soya och så lite créme fraiche haha). ;) Smarrigt värre! Serverades med potatismos, haricots verts och lingonsylt.


4 pers
500 g köttfärs
1 st klyfta vitkål
8 st färska champinjoner
1 st gul lök
1 st klyfta vitlök
½ st purjolök
2 msk soja 
1 msk kalvfond
½ msk kantarellfond
1 - 1½ dl créme fraiche
nymalen svartpeppar 

Strimla vitkålen och purjolöken, skala och hacka vitlöksklyftan och löken.
Stek kålen, löken och köttfärs i lite olja.
Pressa i vitlöken, blanda ner soja, fond, créme fraiche och låt puttra tills vitkålen är mjuk. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Ljummen Färskpotatissallad

I helgen helgrillade vi rostbiff, färska majskolvar och lite goood halloumiost.
Till det slängde vi ihop en färskpotatissallad med sparris.
Salladen är nog godast när den serveras ljummen och helt nylagad men fungerade även dagen efter när den hade stått i kylen. Det här blev härligt gott och är verkligen något vi kommer att göra fler gånger i sommar. :D
 

4 pers
500 g färskpotatis
250 g grön sparris
5-6 st rädisor
4 st dillstjälkar 
1 st finhackad schalottenlök
3 msk olivolja 
1½ msk pressad citron
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk sommarkrydda (från Aromboden, kan ersättas med lite persilja och gräslök)

Lägg potatisen i saltat, kokande vatten med dillstjälkar (spara dillvipporna och grovhacka dem) och koka den precis färdig. Häll av vattnet och låt ånga av.
Skär bort den nedersta biten av sparrisen. Lägg i saltat, kokande vatten och låt koka 1 minut. (vi la sparrisen på grillen i 2-3 minuter också)
Skiva rädisorna, skär sparrisen i mindre bitar.
Blanda potatis, sparris i en serveringsskål.
Blanda schalottenlök med olivolja, citronsaft, salt och peppar och häll över den ljumma salladen. Vänd runt och servera direkt, gärna med godsaker från grillen.

Film - Flash Of Genius

Detta dramat är baserat på den sanna historien om uppfinnaren och professorn Robert Kearns som levde på 60-talet i Detroit. Familjen Kearns är på väg att uppleva "The American dream" när Bob uppfinner de automatiska vindrutetorkarna som kan användas i varenda bil i hela världen. Men efter att bilfabriken Ford stulit hans idé tvingas han in i en utdragen rättsprocess som verkar omöjlig att vinna...

Mycket välgjord film... men seg. Och den var lång, så vet vi inte riktigt om vi kan rekomendera den. Betyg (1-10) blir i alla fall 6.


Pecannötpaj

Ååååh pecannötpaj.... nu vattnas det i munnen igen! :D
Det här är absolut bland det godaste som existerar....
Vi tog med oss denna till fredagens studenfirande och har redan en beställning till nästa födelsedag! ;)


Pajskal
3 dl vetemjöl
125 gr smör
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
3 msk vatten

Fyllning
125 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 ägg (lätt vispade)
1 tsk vaniljsocker
150-200 g pecannötter (grovt hackade)

Koka upp smör, socker, sirap, vetmjöl, och salt och låt det sjuda i tre minuter under omrörning.Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur.
Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet tio minuter i 200 grader.

Blanda sedan i nötter, vaniljpulver och de lättvispade äggen i kolasmeten.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen 35-40 minuter i 175 grader.

Låt stå kallt, gärna över natten, och servera med vispad grädde eller glass.


Tortellini med tapenadesås

Kom hem sent från träningen igår så vi bestämde oss för att laga till lite tortellini, det går ju så snabbt!
Köpte ett paket tortellini fyllda med soltorkade tomater och oliver...
till det blev det en sås av lite tapenade, grädde, vitlök och soya.



2 pers
1 paket färsk tortellini med soltorkad tomat och oliver
2½ dl matlagningsgrädde
1½-2 msk tapenade
1 pressad vitlöksklyfta
½ msk soya
salt & peppar

Blanda grädde, tapenade, vitlök, soya och salt & peppar i en liten kastrull, koka upp såsen. Koka pastan enligt anvisningarna. Häll såsen över pastan när den är klar och vänd försiktigt runt. Klart på 10 min! Servera med en god sallad.

Provencalsk Kyckling

Efter att ha hittat en provencalsk senap med röd pepparfrukt och vitlök lagade vi till denna härliga kycklingrätt. Det blev en riktigt god smak på såsen och vi glada att det blev en varsin matlåda tills imorgon också. ;)


4 kycklingfiléer
soya och olivolja för pensling av filéerna
citronpeppar
salt

Sås:
3 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljontärningar
2 msk provencalsk senap med röd pepparfrukt och vitlök
2 dl lätt creme fraiche


Sätt på potatisen. Skär kycklingfiléerna i mindre filébitar.
Pensla dem med soya och sedan olja, krydda med salt och citronpeppar.
Lägg i en smord ugnsform och stek i ugnen ca 25 min på 225 grader.


Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp.
Häll såsen i ugnsformen när kycklingen är klar och ställ in en stund i ugnen igen medans du pressar potatisen.
Servera med pressad potatis och grönsallad.


Kycklingsallad Med Avokado & Dragondressing

Idag köpte vi en färdiggrillad kyckling och testade en spännande avokado & dragondressing till salladen. Den föll oss inte riktigt i smaken, men kan vi kan tänka oss att den passar er som gillar syrliga dressingar. Avokado och dragon borde ju egentligen vara en hit! Och det blev en fin smak på salladen om man bara "duttade" lite på maten.


Avokado & Dragondressing
1 mogen, mjuk avokado
2 msk pressad citron
½ msk vinäger
1 dl grekisk yoghurt
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 msk dragon, gärna färskhackat
salt & peppar

Lägg avokado, citron och vinäger i en hög bunke. Mixa med en stavmixer och kör blandningen slät. Tillsätt yoghurt, vitlök, dragon och salt & peppar och kör igen. Höll över dressingen i en skål och täck noga med plast. Låt den stå kallt i 2 timmar innan servering.

~ ~ ~

By the way... bröllopet i helgen var heeeelt fantastiskt! Det var årets varmaste helg och vi hade otroligt kul alla dagarna i Örnsköldsvik. Underbart  :D


Thomas tyckte dock att det borde varit kortärmat som
dresscode! Termometern visade ju uppåt 30 grader...


Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
RSS 2.0